Od:
Do:

U Klenovniku Marijin put s papom Franjom

U Klenovniku Marijin put s papom FranjomKLENOVNIK, 30. 5. 2020.
Papinoj molitvenoj akciji za žrtve koronavirusa uoči svetkovine Duhova priključili su se i župljani župe Presvetoga Trojstva u Klenovniku koji su u subotu 30. svibnja molili na nakane pape Franje tijekom pobožnosti tradicionalnog Marijina puta, koji se zahvaljujući toj Papinoj inicijativi ipak održao.

U duhu gesla „Ustrajno i jednodušno u molitvi zajedno s Marijom” (usp. Dj 1, 14) pošli su na molitvu i razmatranje otajstava krunice od kipa sv. Ivana Nepomuka u centru Klenovnika gdje je molitvu započeo klenovnički župnik Josip Jagarčec, moleći zagovor Blažene Djevice Marije za sve svoje župljane, sve one koji su stradali širenjem koronavirusa, kao i za sve stanovnike Zagreba koji su u tijeku pandemije doživjeli i potres. Svi sudionici Marijina puta dobili su knjižicu sa svim molitvama i pjesmama Marijina puta te krunice izrađene od drvenih zrnaca, za što se pobrinuo domaći sin mons. Nedjeljko Pintarić.

Na početku pobožnosti istaknut je poziv pape Franje da vjernici tijekom Marijinog mjeseca svibnja mole krunicu i da ponovno otkriju „ljepotu te molitve u svom domu, zajedno ili sami, ovisno o situaciji, imajući na umu da je njena tajna upravo u njenoj jednostavnosti“. „Molitva krunice je molitva poniznih i svetih, koja svojim otajstvima omogućuje da s Marijom razmišljamo o Isusovu životu i milosrdnom licu Oca te da je svima potrebna utjeha da bi osjetili kako smo obavijeni plaštem Božje ljubavi“, rečeno je na početku pobožnosti na koju su se župljani okupili usmenim pozivom i uz pomoć društvenih mreža, a nakon objave poziva Tiskovnog ureda Svete Stolice u utorak 26. svibnja, kada je najavljeno da će papa Franjo pred špiljom Gospe Lurdske u Vatikanskim vrtovima moliti krunicu za žrtve koronavirusa.

Hodočasnici su u prekrasnoj prirodi, pazeći na epidemiološke mjere i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, molili i pjevali pobožne popijevke, a na završetku svakog otajstva molili su molitve koje je preporučio papa Franjo – od tradicionalnih „Zdravo Kraljice“ i „Pod obranu se Tvoju utječemo“, do molitve Mariji „Zdravlju bolesnih“. S obzirom da zbog epidemiloških mjera nije slavljena misa u kapeli sv. Volfganga na završetku pobožnosti Marijina puta, hodočasnici prvi put molili i otajstva svjetla, obilazeći kapelu sv. Volfganga. Završnu molitvu pape Franje upućenu Blaženoj Djevici Mariji, izgovorenu u videoporuci prigodom mise koju je 11. ožujka, povodom posebnoga Dana molitve i posta, u rimskom svetištu Gospe od Božanske ljubavi „O Marijo, uvijek sjajiš na našem putu kao znak spasenja i nade“ izmolili su pred obnovljenim Marijinom oltarom iz 1674. godine u kapeli sv. Volfganga. Završne riječi te Papine molitve „O Marijo, tješiteljice žalosnih, zagrli svu svoju nevoljnu djecu i izmoli kod Boga da nas svojom svemoćnom rukom oslobodi ove strahovite epidemije, kako bi se život mogao nastaviti normalnim tokom i u miru. Utječemo se Tebi, koja svijetliš na našem putu kao znak spasenja i nade, o blaga, o mila, o slatka Djevice Marijo“, ohrabrile su ovogodišnje najvjernije sudionike Marijinog puta, koji su tijekom svog molitvenog hoda imali u mislima sve one koji su osobito teško trpjeli u pandemiji koronavirusa kao žrtve te bolesti, njihove obitelji, medicinske sestre i liječnike, volontere civilne zaštite, djelatnike sredstava društvenih komunikacija, gospodarstvenike i sve druge pogođene posljedicama pandemije.

S obzirom da je pobožnost Marijina puta bila i priprava za svetkovinu Duhova, hodočasnici su kod postaje s prikazom silaska Duha Svetoga na apostole, a koju je darovao i blagoslovio varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak u listopadu 2014. godine, izmolili drevnu molitvu zaziva Duha Svetoga „Dođi, Duše Presveti“.

Tradicionalno druženje nakon pobožnosti u organizaciji lovaca, vatrogasaca i drugih sponzora, ovaj je put izostavljeno, ali je svatko mogao pronaći okrjepu u darovima prirode „uz put“ – u slasnim šumskim jagodama i trešnjama.

Marijin put je jedinstvena pobožnost u Varaždinskoj biskupiji jer župa Klenovnik na obroncima brežuljaka iza današnje Bolnice za plućne bolesti i TBC ima od davne 1672. godine 15 kamenih postaja koje prikazuju otajstva radosne, žalosne i slavne krunice Blažene Djevice Marije. Postaje je dao postaviti grof Ivan IV. Drašković od svog dvorca u Klenovniku do kapele sv. Volfganga u Vukovoju, uz put dužine oko 5 kilometara. Tijekom sedam godina, od 2008. do 2015., sve su postaje obnovljene, a pobožnosti se obavljaju u svibnju i listopadu već 12 godina te će jesenski Marijin put biti mali jubilej 25. Marijinog puta u Klenovniku.

 
NP