Od:
Do:

U mađarskom gradu Kaniži proslavljen Dan Hrvata

U mađarskom gradu Kaniži proslavljen Dan Hrvata
KANIŽA, 19. 11. 2016.

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak sudjelovao je u subotu 19. studenoga u mađarskom gradu Kaniži na proslavi Dana Hrvata u Mađarskoj. Proslava je započela misnim slavljem koje je u crkvi Presvetog Srca Isusova u Kaniži predvodio biskup Mrzljak u zajedništvu s domaćim župnikom, svećenicima Hrvatima koji su u Mađarskoj rođeni i pastoralno brinu i za svoj hrvatski narod, te preč. Antunom Hoblajem, župnikom i dekanom u Prelogu, čiji je župni zbor predvodio i liturgijsko pjevanje.
 
Na početku biskupa je pozdravio vlč. Stjepan Dumović, gradišćanski Hrvat, župnik u Velikom Židanu.
 
Biskup Mrzljak u homiliji je istaknuo kako hrvatski narod, gdje god da se nalazi, ističe svoju dušu koja je duboko ukorijenjena na kršćanskoj tradiciji i Božjoj riječi. Sveta misa i pobožnost prema Majci Milosrđa čuvala je hrvatski narod da kroz sve poteškoće i u Domovini i u iseljeništvu ostane vjeran, čini dobro i bude usmjeren prema kraljevstvu Božjemu. Tamo je naša domovina, u zajedništvu s Kristom - Kraljem svega stvorenja, rekao je biskup.
 
Nakon mise uslijedilo je otvorenje izložbe "Obitelj Zrinski i Hrvati kre Mure", a zatim i kulturni program. Tijekom programa podijeljene su prigodne nagrade zaslužnim osobama u radu s Hrvatima u Mađarskoj. Tako je nagrada za istaknutu djelatnost na području hrvatskog društveno-političkog života u Mađarskoj, posthumno dodijeljena mons. Blažu Horvatu, kanoniku Zbornog kaptola Čazmansko-varaždinskog i rektoru varaždinske katedrale. Dugi niz godina obilazio je pomurske Hrvate, služio svete mise na hrvatskom jeziku, učio ih hrvatske crkvene pjesme i ostavio neizbrisiv trag u sjećanjima ljudi. Nagradu je u ime pokojnog mons. Blaža Horvata preuzeo varaždinski biskup, mons. Josip Mrzljak.
 
Iako po zemljopisnoj rasprostranjenosti pomurski Hrvati, odnosno Hrvati u Zalskoj županiji, žive na malom području, njihova brojnost po podjeli županija prilikom popisa pučanstva zauzima drugo mjesto po broju Hrvata u Mađarskoj. Prema popisu stanovništva u Mađarskoj iz 2011. godine, broj pripadnika hrvatske narodnosti u Zalskoj županiji je 3770. Također, prema istom popisu, 26.774 osobe su se izjasnile Hrvatima.
 
Nikola Tomašević
fotografije: Studio Vipro Prelog, N. Tomašević