Od:
Do:

U pripremi zbornik znanstvenih radova posvećenih svetom Jeronimu i njegovom kultu u Međimurju

U pripremi zbornik znanstvenih radova posvećenih svetom Jeronimu  i njegovom kultu u Međimurju
























Urednici zbornika Maja Žvorc, Zoran Turk i Kristijan Kuhar



ŠTRIGOVA, 4. 8. 2023.

Nakon što je prije nekoliko godina, u sklopu Bibliothece Murodravana, objavljen hrvatski prijevod latinskog djela Natale solum magni Ecclesiae doctoris Sancti Hieronymi na čijim je stranicama poznati pavlin Josip Bedeković u 18. stoljeću nastojao dokazati da je rodno mjesto svetog Jeronima upravo Štrigova u Međimurju, međimurska i hrvatska historiografija uskoro će biti obogaćene za još jedno djelo posvećeno slavnom crkvenom ocu.

U zajedničkoj nakladi Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, Centra za istraživanje Međimurja iz Murskog Središća, Varaždinske biskupije i Centra za istraživanje djela i misli sv. Jeronima „Hieronymianum“ iz Splita, naime, objavit će se zbornik znanstvenih radova posvećenih svetom Jeronimu i povijesnom razvoju njegovog kulta na ovim prostorima. Inicijativa za objavljivanje takvog zbornika pokrenuta je još 2020. godine povodom tadašnjeg obilježavanja 1600. godišnjice svečeve smrti.

Pišući svaki iz perspektive svog znanstvenog interesa, područja bavljenja i kompetencije, u nastajanju zbornika sudjelovao je niz vrsnih stručnjaka i poznavatelja kasnoantičke crkvene povijesti, odnosno povijesnih razdobalja koja su uslijedila te tijekom kojih se štovanje svetog Jeronima pojavilo i udomaćilo i u Međimurju. Naglasak je pritom stavljen na kulturnu, književnu i umjetničku baštinu kojom je navedeni kult rezultirao. Pored poticaja razvoju vjerskog turizma u štrigovskome kraju, prema riječima urednika primarni su ciljevi ovog djela stavljanje narativa o svetom Jeronimu i njegovom štovanju u znanstvene okvire, odnosno stručna revalorizacija dosadašnjih spoznaja i tvrdnji.

U zborniku – koji uređuju Kristijan Kuhar, Zoran Turk i Maja Žvorc – tako će se naći radovi Silvija Košćaka, Kristijana Kuhara, Vesne Badurina Stipčević, Zrinke Blažević, Sanje Cvetnić, Jasne Požgan, Zorana Turka i Maje Žvorc. Premda prvenstveno namijenjeno stručnoj javnosti, ovo će djelo stoga zasigurno imati ponešto i za svakoga zainteresiranog za hrvatsku – ali i širu – duhovnu i kulturnu povijest i baštinu.

Zbornik radova o svetom Jeronimu bit će predstavljen ove godine u Štrigovi u sklopu već tradicionalnih Dana svetog Jeronima.
 

Saša Vuković