Od:
Do:

Varaždinski biskup pohodio Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu

Varaždinski biskup pohodio Međubiskupijsko sjemenište u ZagrebuZAGREB, 8. 12. 2017.
U petak, 8. prosinca, na svetkovinu Bezgrešnog začeća BDM – zaštitnice Sjemeništa, mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski, pohodio je Međubiskupijsko sjemenište na zagrebačkoj Šalati. Biskup se susreo sa sjemenišnim odgojiteljima te s osmoricom sjemeništaraca iz Varaždinske biskupije. U srdačnom razgovoru interesirao se o životu i radu u sjemeništu, potaknuvši sjemeništarce da im vrijeme i boravak u sjemeništu bude od svekolike koristi. Opisao im je svoj životni poziv i put prema svećeništvu te ih upoznao sa ustrojem i organizacijom rada u Biskupiji, kao i planovima u narednom razdoblju. Zatim su sjemeništarci svom ordinariju postavili i neka pitanja na koja je mons. Mrzljak s radošću odgovarao.

Nakon susreta sa sjemenišnim odgojiteljima i sjemeništarcima Varaždinske biskupije, uslijedilo je svečano euharistijsko slavlje u crkvi Srca Isusova koje je predvodio mons. Mrzljak u koncelebraciji sa: preč. Matijom Pavlakovićem, rektorom sjemeništa, vlč. Petrom Mlakarom, duhovnikom, vlč. Goranom Bužakom i Matom Malekinušićem, odgojiteljima te vlč. Nikolom Tomaševićem, biskupskim tajnikom. Na početku misnog slavlja riječ dobrodošlice ocu Biskupu uputio je preč. Rektor, čestitajući mons. Mrzljaku 20. obljetnicu od uspostave Varaždinske biskupije te 10. obljetnicu njegova upravljanja povjerenim mu stadom, kao i radost čitave sjemenišne zajednice što je upravo on predslavitelj na početku proslave Dana sjemeništa, koja će svoj vrhunac doseći ove nedjelje, 10. prosinca.

Govoreći o Presvetoj Bogorodici, koju sjemeništarci časte kao svoju zaštitnicu u liku Bezgrešne, biskup Mrzljak, vodeći se misnim čitanjima (Post 3, 9-15.20; Lk 1, 26-38) istaknuo je: „Na prvim stranicama Svetoga pisma stoji pitanje koje Bog upućuje čovjeku, a glasi: 'Gdje si?'. Današnji se čovjek, nažalost, skriva od ovoga pitanja i ne želi ga čuti; govori kako nema vremena o njemu razmišljati. U trenutku kada prvi čovjek, Adam, čini grijeh, već je tada najavljena žena koja će zmiji satrti slavu! To je Bezgrešna Djevica Marija koju naši sjemeništarci na poseban način časte kao svoju zaštitnicu. Upravo u njenim riječima 'Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi' ona započinje put koji joj je Bog pripravio, odaziva se na Božji plan i postaje mir i radost svijetu. Nalazimo se na početku adventa koji se nažalost pretvorio u nešto izvanjsko; zaboravljamo Onoga koji dolazi... Božić kojega iščekujemo ne smije nam proći u izvanjskim stvarima, već moramo biti spremni dočekati Onoga koji nam dolazi u susret. Iz nedjelje u nedjelju slušamo kako se pripremaju sv. Josip, Marija, sv. Ivan Krstitelj... molimo Presvetu Djevicu da nam ona pokaže kako dočekati Novorođenoga i koga danas trebamo slušati za miran i radostan život“.

Na koncu propovijedi i sâm se rado prisjetio svojih šalatskih dana, pozvavši okupljene vjernike da budu duhovna potpora odgojiteljima i sjemeništarcima. Ljepoti misnoga slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim muziciranjem, kao i svečana pontifikalna asistencija, uvježbana upravo za ovu prigodu.

Biskup je svoj boravak na Šalati zaključio za stolom sjemenišne obitelji. Tu su ga pozdravili sjemeništarci uz prigodni govor i pljesak zahvalivši mu na dolasku i prigodnim poklonima kojima je obradovao sve prisutne.
 
vlč. Matija Pavlaković