Od:
Do:

"Voćanski prezimenik" župe sv. Martina u Donjoj Voći

"Voćanski prezimenik" župe sv. Martina u Donjoj VoćiPREDSTAVLJAMO:
Povodom 680. obljetnice prvog spomena imena Voće i crkve sv. Martina, voćanski župnik vlč. Josip Drvoderić priredio je i izdao Voćanski prezimenik. Motiv za pisanje ove knjige nalazimo u sljedećoj rečenici:  "U više navrata pokucali su mnogi Voćanci i Voćanke na vrata župnoga dvora s molbom da zajedno zavirimo u crkvene knjige i nađemo ime i prezime njihovih predaka koji su živjeli na Voći" (iz Predgovora). Vođen željom da što adekvatnije odgovori na potrebe svojih župljana, vodeći računa o povijesnim datostima i previranjima kojima su stanovnici župe Voća na hrvatsko-slovenskoj granici bili izloženi, te su često napuštali svoj kraj zbog bolesti koje su harale ili pak u potrazi za poslom kako bi riješili svoje egzistencijalne probleme, autor svojim radom želi dati mali doprinos očuvanju baštine voćanskog kraja.

Djelo je izdano u dva sveska i odnosi se na podatke zapisane u Matici krštenih od 1681. do 1731. te Matici vjenčanih u razdoblju od 1683. do 1731., kada se zapravo i počinje s upisivanjem podataka u župne matice župe Voća. U prvom svesku obuhvaćena su prezimena od slova A do slova M. Uz svako navedeno prezime dodane je njegova etimologija, te su spomenuta i "mjesta u kojima na području Hrvatske žive nositelji tog prezimena prema popisu stanovnika iz 2001. godine, a kako ih donosi prezimenik koji su priredili Franjo Maletić i Petar Šimunović" (iz Predgovora). Prvi svezak donosi nam i podatke iz popisa i obračuna poreza u Hrvatskoj u XV. I XVI. stoljeću te toponime na karti Voće iz 1783. godine.

Drugi svezak obrađuje imena od slova L do slova Ž za isto razdoblje (1681.-1731.), a u svom drugom dijelu bavi se i "Prezimenskim počecima u Hrvatskoj", raščlanjujući različite vrste prezimena prema određenim kategorijama (npr. prezimena u čijoj je osnovi osobno ime, nadimak, etnik, zanimanje, titula i sl.). Na samome kraju, autor tablično prikazuje i učestalost prezimena na Voći.

Prema riječima samoga autora vlč. Drvoderića, posao ne završava izdavanjem drugoga sveska, jer je potrebno obraditi još 300 godina prošlosti voćanskoga kraja pa je za očekivati izdavanje nastavaka Voćanskog prezimenika, uz napomenu da dosadašnja izdanja možete posuditi u našoj Biskupijskoj knjižnici.
 
Irena Gotal
 

AUTOR: Josip Drvoderić
NAKLADNIK: Župa sv. Martina biskupa – Donja Voća
SUNAKLADNIK: Nakladnička kuća Tonimir, Varaždinske Toplice
GRAFIČKI UREDNIK: Stjepan Pintarić
GODINA IZDANJA: 2015.