Od:
Do:

Zaziv Duha Svetoga u Katoličkoj osnovnoj školi svete Uršule u Varaždinu

Zaziv Duha Svetoga u Katoličkoj osnovnoj školi svete Uršule u VaraždinuVARAŽDIN, 29.9.2023.
U uršulinskoj crkvi Rođenja Isusova u petak 29. rujna, preč. Stjepan Najman predslavio je misno slavlje sa zazivom Duha Svetoga uz početak nove školske godine Katoličke osnovne škole Svete Uršule. Crkvu su ispunili đaci, njihovi učitelji i nastavnici, djelatnici škole, roditelji te sestre uršulinke koje čitave godine svojim molitvama prate učenike i učitelje Katoličke osnovne škole u Varaždinu. Slavlje su svojim pjevanjem uljepšala sama djeca predvođena slavljeničkom skupinom Laurus koju vode učiteljica Mateja Gašparić-Prepelić i Silvija Svoren.

U svojoj je homiliji okupljenima preč. Najman tumačeći pojedine termine o školstvu, kao što su prosvjeta, obrazovanje i odgoj, govorio o potrebi da čovjekov život bude prosvijetljen, obrazovan, oplemenjen kulturom te uzdignut do kulta tj. bogoštovlja, kao najuzvišenijeg znanja. Istaknuo je propovjednik kako je važno učiti za život, ovdje na zemlji, ali još više za život vječni. Za sve to potreban nam je Duh Sveti jer, kako je kazao preč. Najman „želimo da nas Duh Sveti prosvijetli da ne hodamo u tami neznanja, nego da dođemo do svjetla Istine.“

Na tom putu učenja i uzdizanja k Bogu preč. Najman je posebno istaknuo svete arkanđele Mihaela, Gabriela i Rafaela, koji nas uče kako znanje nije najvažnije jer su oni među sobom imali jednog jako prosvijetljenog anđela, anđela svjetla, Lucifera kojemu sve to svjetlo i znanje nije koristilo jer nije želio služiti, slušati, biti ponizan te je njegovo svjetlo potamnilo i pretvorio se u anđela tame, neprijatelja, Sotonu. A Mihael, Gabrijel i Rafael nas uče da Bog treba biti na prvom mjestu, pojasnio je propovjednik te nastavio tumačiti kako nam Mihael govori da nema ničega izvan Boga, on nas pita „Tko je kao Bog?“, Gabrijel nam donosi Božju istinu i Božju riječ te poručuje da je u Bogu sve moguće, a Rafael je lijek Božji, suputnik i pratitelj.

Na kraju homilije propovjednik je potaknuo okupljene da mole za darove Duha Svetoga: mudrost, razum, savjet, jakost, znanje, pobožnost i strah Božji, kako bi uživali i Njegove plodove: ljubav, radost, mir, strpljivost, velikodušnost, uslužnost, dobrotu, krotkost, vjernost, blagost, uzdržljivost i čistoću.

Na kraju misnog slavlja okupljenima se uz riječi zahvale predvoditelju slavlja, duhovniku preč. Franji Biškupu, učenicima, učiteljima, nastavnicima, djelatnicima, roditeljima i susestrama obratila ravnateljica s. Damjana Mihaela Barbarić pozvavši sve okupljene na zahvalnost Bogu i zajedništvo u ovoj novoj školskoj godini.

Anita Treščec


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika