Od:
Do:

Župa Križovljan proslavila blagdan svetog Lovre

Župa Križovljan proslavila blagdan svetog LovreLOVREČAN, 9. 8. 2020.
Kapela sv. Lovre iznad naselja Veliki i Mali Lovrečan svoj današnji izgled dobila je 1738. godine i kao takva najstarija je građevina na području općine Cestica. Nedjeljna misna slavlja održavaju se redovno dvaput mjesečno, a posebno svečano je na proslavama blagdana Svetog Lovre koji se održavaju na najbližu nedjelju samog blagdana koji je 10. kolovoza.

Povodom blagdana sv. Lovre mještani susjednih naselja ove su godine dobrovoljnim radom očistili prilaze kapeli, njen okoliš, kao i prilaze groblju koje je podno same crkve. Na samu „lovrenčku nedelju“  9. kolovoza već od deset sati cesta prema crkvi bila je puna hodočasnika, od kojih su se jedni, pretežno vlasnici vinograda i klijeti na Lovrečan bregu, spuštali cestom prema kapeli, a drugi su se cestom uspinjali iz Velikog Lovrečana.

Svetu misu je pred kapelom predslavio i prigodnu propovijed o mučeništvu sv. Lovre izrekao vlč. Tomislav Antun Vojvodić.

Vlč. Vojvodić rodom je iz Pule, iz župe Loborika u Porečkoj i Pulskoj biskupiji. Ovogodišnji je mladomisnik, a za svećenika je zaređen 27. lipnja u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku po rukama biskupa Vlade Košića.

Svečanom misnom slavlju doprinio je i zbor župe Uzvišenja sv. Križa koji je pjevao pod misom uz orguljašku pratnju Marijana Županića, a misna čitanja, psalam i molitvu vjernika čitali su mladi iz lovrečanskog dijela župe Križovljan.

Na kraju mise, mještanima na uređenju prilaza i okoliša, hodočasnicima na dolasku i mladomisniku vlč. Tomislavi Antunu Vojvodiću, zahvalio je križovljanski župnik  vlč. Zorislav Šafran, a potom je predslavitelj misnog slavlja udijelio i mladomisnički blagoslov.

Za osvježenje je hodočasnicima na raspolaganju bilo je osoblje OPG-a Županić kod bivše kapelske kuće, a uslijed preporuka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i mogućnosti širenja zaraze od koronavirusa (COVID-19) vatrogasci DVD-a Lovrečan Dubrava ove godine odustali su od organizacije tradicionalne vatrogasne zabave koja se proteklih godina i desetljeća održavala ispred tamošnjeg vatrogasnog doma.


Franjo Talan