Od:
Do:

2. župni ljetni oratorij za djecu od 1. do 6. razreda u župi Prelog

2. župni ljetni oratorij za djecu od 1. do 6. razreda u župi Prelog
























PRELOG, 1. - 3. 7. 2024.
Vrijedni animatori župe Prelog, uz podršku župnog vikara Dominika Cestara osmislili su i proveli župni ljetni oratorij za djecu od 1. do 6. razreda osnovne škole, drugu godinu zaredom. Animatorica Antonia Martinković napisala je i osvrt na trodnevno ljetno druženje preloških vjeroučenika koji donosimo u nastavku.
U župi Prelog je u ponedjeljak, 1. srpnja, započeo drugi po redu ljetni oratorij za djecu. Trajao je tri dana, a vodilo ga je sveukupno desetero animatora zajedno s preloškim župnim vikarom Dominikom Cestarom. Iako je početak oratorija obilježila kiša, ona nije pokvarila pozitivne dojmove koje su djeca prvog dana ponijela kućama.

Svaki je dan započeo kratkom molitvom, uvodom te podjelom u male grupe. Nakon što su imali priliku upoznati članove svoje male grupe slijedila je prezentacija o svetici toga dana koju su djeca, ali i animatori, morali pozorno slušati jer je poslije  prezentacije slijedio mali kviz vezan uz temu. Prvog dana sudionici su naučili nešto o sv. Mariji Gemmi Galgani i proveli dva sata u neprestanoj igri.

Većinu igara kroz sva tri dana je bilo natjecateljskog karaktera. Djeca vole tu vrstu igara uz koju također uče važnostima podrške, sloge i jedinstva unutar zajednice. Tako su prolaznici  uz župno dvorište nerijetko mogli čuti ne samo glasnu djecu nego i animatore koji su  u ta tri dana raznim riječima podrške poticali svoje grupe u igrama.

Drugog su dana slušali o sv. Josephini Bakhiti, a budući da je bilo lijepo vrijeme igre su se održavale na vanjskom prostoru. Treći dan, osim što je bilo najviše djece bilo i najzanimljivije i najtoplije. Iz iskustva od prošle godine animatori su znali da djeca obožavaju igre s vodom pa je taj dan bio takozvani “vodeni dan”. Kao što ime govori, sve igre koje su se taj dan igrale bile su vezane uz vodu, a dan je završio gađanjem animatora i kapelana vodenim balonima. Za kraj su se zasladili lubenicama te pomolili blaženici o kojoj su naučili taj dan, bl. Mariji od Propetog Isusa Petković.

Važno je napomenuti kako je svaki dan broj djece rastao pa je od početnih pedesetero djece zadnji dan došlo čak njih sedamdesetoro. I na koncu samog oratorija su kao prava mala zajednica vjeroučenika zahvalili Bogu na svim primljenim milostima, susretima, osmjesima, radostima i uspjesima.
 
Fotografije: Animatori župe Prelog


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika