Od:
Do:

25 godina dušobrižništva u Kaznionici Lepoglava

25 godina dušobrižništva u Kaznionici LepoglavaLEPOGLAVA, 7. 10. 2015. 
Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak pohodio je u srijedu 7. listopada, na blagdan Blažene Djevice Marije od Krunice, zatvorenike u Kaznionici u Lepoglavi. Na samom ulazu biskupa je dočekao upravitelj Kaznionice Dražen Posavec sa svojim suradnicima i izrazio mu dobrodošlicu.

Poseban povod biskupovom pohodu bilo je obilježavanje 25. obljetnice dušobrižništva u lepoglavskoj Kaznionici. Tom prigodom biskup je predvodio misno slavlje u kapeli bl. Alojzija Stepinca tijekom kojega je podijelio i sakrament svete potvrde jednom zatvoreniku.

Na početku mise mons. Andrija Kišiček, lepoglavski župnik i zatvorski dušobrižnik, pozdravio je biskupa te izrazio radost svih prisutnih zbog biskupova pohoda u posebnoj prigodi obilježavanja 25 godina dušobrižništva u lepoglavskoj kaznionici. Prvu misu u lepoglavskom zatvoru nakon državnih promjena služio je preč. Mato Repić, tadašnji lepoglavski župnik. Nakon njega dušobrižništvo u zatvoru preuzeli su kapelani u Lepoglavi, vlč. Ivica Šestak te zatim vlč. Darko Kelemenić. Potom su službu vršili lepoglavski župnici, vlč. Ivica Filipčić te nakon njega mons. Andrija Kišiček. Službu je na nekoliko godina preuzeo i vršio vlč. Marko Šmuc, a nakon njega o. Josip Krčmar. Do danas službu dušobrižnika u lepoglavskom zatvoru vršila su sedmorica svećenika.

U prigodnoj homiliji biskup je rekao kako je važno posvjestiti si da smo svi Kristovi učenici. Osvrćući se na prispodobu o sijaču, koju je Isus govorio mnoštvu, a kasnije tumačio svojim učenicima, biskup je naglasio kako Isus progovara jednostavnim rječnikom da bi ga svi razumjeli. Božja riječ je upućena svima, a to znači i osobama lišenim slobode. Zbog toga se nije oklijevalo širiti Božju riječ i među zatvorenicima u Kaznionici u Lepoglavi, kada se za to otvorila mogućnost, poručio je biskup. Okupljene je posebno pozvao da u nadolazećem izvanrednom Jubileju milosrđa intenzivnije razmišljaju o Božjem milosrđu koje je svima potrebno.
 
Nikola Tomašević
foto: foto-arhiv Varaždinske biskupije