Od:
Do:

​Biskup Štumpf predslavio misu svetkovine sv. Jeronima u Štrigovi

​Biskup Štumpf predslavio misu svetkovine sv. Jeronima u ŠtrigoviŠTRIGOVA, 30. 9. 2024.
U sklopu Dana sv. Jeronima u Štrigovi svečano euharistijsko slavlje na svetkovinu sv. Jeronima u crkvi sv. Jeronima u ponedjeljak, 30. rujna, predslavio je biskup Murske Sobote Peter Štumpf.
Koncelebrirali su štrigovski župnik vlč. dr. sc. Kristijan Kuhar, svećenici štrigovskog dekanata na čelu s dekanom preč. Ivanom Hercegom te svećenici iz Međimurja, Podravine i Slavonije.

U uvodu mise mons. Štumpf izrazio je radost jer je pozvan predslaviti misu prvi put u crkvi posvećenoj sv. Jeronimu u Štrigovi. Pozdravio je i nazočne predstavnike civilnih vlasti te okupljenu vjerničku zajednicu.

„Slavimo svetkovinu sveca koji se zaljubio u mudrost“, kazao je na početku propovijedi mons. Štumpf. Rekao je da je sv. Jeronim mnogo putovao, hodočastio jer je neprestano tragao za Bogom. „Njegov karakter na hodočašću nije mu bio od najveće pomoći, a prepirka s drugim mudrim ljudima stvarala mu je neugodnosti. Povukao se u Betlehem gdje je živo u blizini mjesta Kristova rođenja. Njegov težak karakter prisilio ga je na život u askezi i pustinjaštvu. Znao je da je da bez odricanja od sebe, neće moći živjeti za Boga“, rekao je propovjednik.

„Mudrost uređuje odnos između ljubavi i istine i jedan je od sedam darova Duha Svetoga. Velika je vrlina i dragocjenija je od zlata i srebra“, istaknuo je biskup Štumpf te kazao da je sv. Jeronim mudrost tražio u pustinji, u molitvi i samoodricanju te u čitanju i razmišljanju o riječi Božjoj. „Mudrost dolazi među nas kao anđeo koji nam priopćuje sve što je potrebno da bismo mogli ostati u savezu ljubavi s Bogom. Božju mudrost možemo spoznati u Svetom pismu jer prijatelj Svetog pisma je i Božji je prijatelj, a samim time i mudrosti“, rekao je biskup te podsjetio na Jeronimove riječi: „Tko zanemaruje Sveto pismo, zanemaruje i Krista“, te dodao: „zanemaruje i mudrost!“.

Naglasio je da ne možemo govoriti o Kristu bez djela koje svjedoče vjeru. „Sv. Jeronim obvezao se konkretno živjeti Božju riječ koju je tumačio u svojim spisima. I to ga je učinilo svecem! Siguran sam da danas ima većih poznavatelja Svetog pisma u Crkvi, pa i izvan nje, od sv. Jeronima, ali oni nisu sveci. Oni su, naime, samo stručnjaci koji Božju riječ ne žive konkretno. Imaju znanje o Sv. pismu, ali ne i mudrost iz Sv. pisma. I na tu opasnost upozorava sv. Pavao svog učenika Timoteja koji je poznavao Sv. pismo od djetinjstva. Kako bi zaštitio Timoteja od pukog tehničkog znanja o Sv. pismu, Pavao ga potiče da ga koristi za poučavanje, opomenu i pouku o pravednosti. Tada će biti spreman na svako dobro djelo. Timotej se držao Pavlove upute pa je i on u mudrosti postigao svetost“, poručio je mons. Štumpf.

Osvrnuo se na činjenicu kako je Sv. pismo danas prisutno i u digitalnom obliku i svima je dostupno, međutim, ističe biskup, jezik Sv. pisma mnogima je stran i uzvišene riječi prolaze pored ušiju i srca. „Ako Krist nije među nama, proučavanje Sv. pisma je uzaludno“, naglasio je te podijelio iskustvo iz dana kad je služio u vojsci u kojoj je upoznao vrsnog poznavatelja Sv. pisma, a koji je bio nevjernik.

Poručio je da se vjernici danas nalaze u turbulentnom vremenu i teško pronalaze unutarnji mir. „Mislimo da sve možemo sami riješiti, sve više su nam u glavi crne misli. A gdje držimo Sv. pismo u kući? Čitamo li ga svaki dan? Znam li da je ono promijenilo živote mnogih ljudi?“, upitao se biskup te istaknuo kako je i papa Franjo jednom prilikom rekao da danas, nažalost, postoje mnogi kršćani koji u svom životu nisu pročitali barem jedno evanđelje. „Ako se nalazim među takvima, već večeras mogu početi čitati evanđelja. Misao po misao, redak po redak, i tako svaki dan“, potaknuo je biskup. „Sveto pismo mi pomaže da postanem Božji čovjek, spreman na svako dobro djelo, koji će u vječni život ponijeti mnoge dragocjenosti. Sv. Jeronime, zapali u nama oganj ljubavi prema Sv. pismu, da budemo dostojni Božje mudrosti, a jednoga dana s tobom blagotvorne vječnosti s Bogom!“, zaključio je biskup Štumpf.

Na kraju misnog slavlja vlč. dr. Kuhar uputio je riječi zahvale svima koji su sudjelovali i podržali Dane sv. Jeronima koji su se održali šestu godinu zaredom. „Po Danima sv. Jeronima, Štrigova postaje dom sv. Jeronima i dom vina, mjesta na granici koja ne razdvaja, nego predstavlja most prema drugim krajevima Hrvatske i susjedne Slovenije“ rekao je te zahvalio svim dobročiniteljima i pokroviteljima poimence, posebice Općini Štrigova, Turističkoj zajednici Općine Štrigove, Matici Hrvatskoj s ogrankom u Čakovcu, ŽVS Stridone, Varaždinskoj biskupiji na čelu s biskupom Radošem, Međimurskoj županiji na čelu sa županom Posavcem te posebice najbližim župnim suradnicima. Pozdravio je i zahvalio predstavnicima civilnih vlasti iz Slovenije, kao i nekim Udrugama.

Podsjetio je na program Dana sv. Jeronima te kazao kako su prijepodnevnu misu istoga dana slavili franjevci trećoredci, glagoljaši koji su time ujedno proslavili i Dan Provincije te svog zaštitnika sv. Jeronima.  U subotu, 28. rujna, održan je Festival sv. Jeronima, a dan ranije predstavljena je monografija dr. sc. Tanje Baran „Hrvatska vinska kultura“.

Na samom kraju zahvalu je uputio i biskupu Štumpfu na dolasku i upućenoj pastirskoj riječi. Istaknuo je i zajedništvo hrvatskog i slovenskog vjerničkog puka koje se posebice svjedoči u Štrigovi. „Nakon dugo vremena, ako ne i prvi put, misu proštenja sv. Jeronima predvodio je biskup iz Slovenije. S Vama smo danas spojili dva katolička naroda kojima politička i državna granica nisu problem koji nas razdvaja jer mi katolici ne poznajemo granice. Molit ćemo da Vas u pastirskoj službi prati zagovor naše fare sina sv. Jeronima“, poručio je vlč. dr. Kuhar. U znak zahvale, dar je biskupu Štumpfu uime župne zajednice uručila vjeroučiteljica Rahela Mikec.
Tekst: Branimir Gubić
Foto: Matej Ščavničar


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika