Od:
Do:

Biskupijskoj knjižnici Varaždin darovana zbirka od oko 350 svetih sličica takozvanih "kipčika"

Biskupijskoj knjižnici Varaždin darovana zbirka od oko 350 svetih sličica takozvanih "kipčika" VARAŽDIN, 19. 6. 2024.
Kristina Čačić darovala je Biskupijskoj knjižnici Varaždin oko 350 svetih sličica takozvanih "kipčika" u srijedu 19. lipnja 2024.

Osobna je to kolekcija svetih sličica - kipčika, koje je je dobila na povjerenje i čuvanje kao krsno kumče pokojne Anke Prešnjak, dugogodišnje domaćice na župnom dvoru u Vidovcu za vrijeme župničke službe vlč. Franje Šanjeka.

"Odlučila sam detaljno analizirati tu jedinstvenu kolekciju svetih sličica te ih darovati Biskupijskoj knjižnici Varaždin koja će ih profesionalno očuvati za buduće naraštaje. Kolekciju kipčika darujem Knjižnici upravo ove godine kada se navršava 90 godina od svećeničkog ređenja Franje Šanjeka koje je bilo 20. srpnja 1934. u župi Sveti Ilija, a koji je obilježio župu Vidovec, moju rodnu župu, jedinstvenim duhovnim pečatom kroz četrdeset godina župničke službe u Vidovcu - od 1944. do 1984." poručila je gđa Čačić.

Pojasnila je i kako su u prošlom stoljeću pisana riječ i slika otisnuti kao sveta sličica - kipčik, a koji prikazuju određeno otajstvo vjere ili događaj iz Biblije, bili skoro jedini način komunikacije s vjernicima, a koje se nastavljalo nakon važnih crkvenih događanja u domovima vjernika. Ti kipčiki bili su dragocjeni vjerski poučni materijal koji se poklanjao vjernicima.  

Voditeljica Biskupijske knjižnice Varaždin Irena Gotal istaknula je vrijednost ove i ovakve zbirke "kipčika" u ovo digitalno vrijeme kada fotografije i uspomene možemo u jednom trenutku poslati na drugi kraj svijeta.

"Ovo su pravi relikti prošlosti i zaista nas vraćaju u neka vremena kada zapravo jedina uspomena na tako velike događaje poput obljetnica mladih misa, ili uspomena s mladih misa, ili obljetnica pedeset ili dvadeset pet godina svećeništva, nisu bile ni na koji drugi način obilježene osim ovakvim svetim sličicama ili kako se u vidovečkom kraju, gdje su se ove konkretne sličice i sačuvale zovu "kipčiki", istaknula je gđa Gotal.

Dodala je i kako je ova zbirka itekako vrijedna zato što zapravo prikazuje povijest svećeničkih zvanja ovoga kraja, prije svega "varaždinskog bazena".

"Biskupijska knjižnica Varaždin ovu zbirku će svakako sačuvati kao vrlo vrijednu zbirku u sklopu svoje zbirke sitnoga tiska i nadam se možda jednog dana nekom prilikom negdje i izložiti", poručila je gđa Gotal.

Gđa. Čačić je izrazila zahvalnost što Biskupijska knjižnica Varaždin prepoznaje vrijednost ove zbirke iz koje je, kao značajan kipčik izdvojila  onaj iz 1917. godine koji prikazuje Dobrog Pastira, a koji je uspomena na pedesetu godišnjicu prve svečane mise Matije Stepinca, strica bl. Alojzija Stepinca.

Kao posebno dragocjen i srcu mio joj je kipčik koji kao triptih predstavlja svetište Majke Božje Bistričke s jedinstvenom izradom, zlatovezom Presvetog Srca Marijina i slikom kako djevojke nose kip Majke Božje Bistričke što do današnjeg dana mnoge župe prakticiraju prilikom svojih župnih hodočašća.

"Imala sam prilike i ja u ranoj mladosti biti jedna od onih koja je u bjelini nosila kip Majke Božje", prisjetila se gđa. Čačić.

U današnjem vremenu kada svi u mobitelima imaju preko 5 tisuća fotografija, ali ih zbog užurbanosti ne stignu ispisati i posložiti u albume, gđi Čačić je bila želja da upravo na ovaj način potakne sve koji znaju da imaju u svom domu svete sličice, pronađu ih, skupe, pogledaju koji je biblijski, evanđeoski prikaz, koja je molitva ili zapis te ih stave na povlašteno, posebno mjesto. Kako je rekla, one naime na poseban način svjedoče o duhu prošlog vremena kada su sigurno imali veliku katehetsku vrijednost, a nije bilo takvog digitalnog vremena i zapisa svih događanja putem tolikih medija koliko ih danas ima.
Iva Kuzmić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika