Od:
Do:

Blagoslov „Kućice“ svetog Josipa u sklopu Centra Sveti Ivan Krstitelj

Blagoslov „Kućice“ svetog Josipa u sklopu Centra Sveti Ivan Krstitelj
























DONJE VRATNO, 12.6.2024.
Biskup u miru mons. Josip Mrzljak posjetio je u utorak 12. lipnja 2024. pastoralno-misijski Centar Sveti Ivan Krstitelj i prisustvovao završnoj dječjoj priredbi u pratnji svećenika iz Ordinarijata preč. Marija Kopjara, preč. Josipa Hadrovića, domaćeg župnika vlč. Ivana Sakača te gostiju iz Zagrebačke nadbiskupije vlč. maestra Miroslava Martinjaka i vlč. Ivana Bingule. Dječjoj svečanosti prisustvovali su i predstavnici Caritasa biskupije Varaždin, ravnatelj gosp. Antun Šola i Gordana Šola.

Na završnoj priredbi sudjelovala su djeca iz romske zajednice Donje Vratno s područja općine Petrijanec koja su pohađala program Igraonice „Moj bližnji“ u prethodnim mjesecima. Ukupno 16 djece - budući predškolci, veselo su recitirali, pjevali, plesali i molili i bili su izuzetno ponosni što se okupilo mnoštvo dragih prijatelja i podupiratelja Centra na njihovoj završnoj dječjoj priredbi. Osim crkvenih službenika i namještenika, dragi gosti u Centru bili su i ravnateljica OŠ Petrijanec gđa. Valerija Paljak u pratnji učiteljice Marije Kramarić, grof Georg Eltz Vukovarski u ime Viteškog Malteškog reda te stručna suradnica iz općine Petrijanec gđa. Kristina Cvetko.

Nakon izvedbe svečanog dječjeg programa, gosti su razgledali Centar i kapelu kao i lijepo uređeno dvorište Centra. S osobitom radošću gosti su pohvalili dječji program, razgovarali su s djecom i uputili im riječi podrške za njihov daljnji odgojno-obrazovni put koji ih čeka u životu.

Biskup Josip je pri samom kraju druženja blagoslovio i „Kućicu“ svetog Josipa koju su, za potrebe čuvanja kipa svetog Josipa s djetetom Isusom, izgradili gospođa Radojka Kalanjuš i gospodin Mladen Ignac, stanovnici romske zajednice u kojoj djeluje Centar Sveti Ivan Krstitelj.

Kip svetog Josipa s djetetom Isusom biskup Josip je poklonio dječjoj Igraonici prije 4. godine u spomen na njegovu dotadašnju značajnu ulogu u pokretanju i djelovanju pastorala Roma u Varaždinskoj biskupiji te presudnu podršku u uspostavi ovog jedinstvenog međunarodnog projekta na području jedne romske zajednice u Hrvatskoj koji Varaždinska biskupije ostvaruje u zajedništvu s Viteškim Malteškim redom.

Djeca kao i ostali mještani romske zajednice iskreno su oduševljeni „Kućicom“ svetog Josipa i baš mi je lijepo gledati kako „tata čuva dijete“!  Prigodno uređeni vanjski prostor oko „Kućice“ svetog Josipa pruža priliku svima koji dolaze u Centar, ali i onima koji prolaze uz glavnu ogradu Centra da na trenutak zastanu i ponove riječi iz Zagovorne molitve svetom Josipu: „Josipe vjerni - Glavaru slavne obitelji, moli za nas!“

Kao voditeljica pastoralno-misijskog Centra Sveti Ivan Krstitelj zahvaljujem Svemogućem Bogu što nas kroz blizinu i susrete s dragim prijateljima i podupirateljima Centra podsjeća kako nismo, kroz ove početne četiri godine od kada Centar radi, ni zaboravljeni ni ostavljeni. Održavanje prijateljskih veza najljepše su svjedočanstvo kršćanske ljubavi prema bližnjima s kojima se susrećemo u svakodnevici osobnih života. Za ovu romsku zajednicu s područja Donjeg i Gornjeg Vratna više nije čudno ni neobično što im često dolaze „vanjski ljudi“. Sva buduća druženja i susreti koji će se odvijati kroz Centar neka budu obilježeni znakom mira i ljubavi te iskrenog prihvaćanja jedni drugih.

Kristina Čačić