Od:
Do:

Hodočašće Roma iz Strmca Podravskog Majci Božjoj Bistričkoj

Hodočašće Roma iz Strmca Podravskog Majci Božjoj BistričkojPETRIJANEC, 19. 6. 2015. 
Pod pokroviteljstvom varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka, u petak 19. lipnja ostvarilo se prvo hodočašće Roma iz najvećeg romskog naselja Varaždinske županije Strmec Podravski svetištu Majke Božje Bistričke.
 
Inicijativu za hodočašće pokrenula je Štefica Žmegač, romska pomagačica u OŠ Petrijanec, koja je svoju hodočasničku želju izrazila vjeroučiteljici Kristini Čačić. U planiranje i realizaciju hodočašća, zajedno sa Šteficom Žmegač i vjeroučiteljicom Čačić, uključile su se i učiteljice razredne nastave iz OŠ Petrijanec: Marija Vidaček, Bernarda Skok, Renata Petrinjak, Renata Jurinjak, Sanja Lukaček i vjeroučiteljica Marina Stolnik, a koje su unatrag tri godine bile i svjedoci vjere svojim (vjero)učenicima Romima prilikom primanja sakramenata kršćanske inicijacije. Zauzetost u realizaciji hodočašća također je pokazala i školska kuharica Verica Levanić, koja je hranom i ljubavlju "othranila" velik broj vjeroučenika Roma te je zbog toga vrlo cijenjena u romskom naselju. Župnik župe Petrijanec vlč. Ivan Sakač bio je organizatoricama hodočašća duhovna potpora podsjećajući ih kako je "Evanđelje na djelu" vidljivo ponajviše u služenju drugima.

Ukupno 42 hodočasnika romske nacionalnosti, među kojima je najviše bilo majki s djecom, 7 učiteljica i kuharica, krenuli su u 15 sati prema svetištu. Unatoč kiši, koja je hodočasnike pratila cijelo vrijeme putovanja i boravka na Mariji Bistrici, radost zbog hodočašća bila je veća od vremenskih neprilika. Cijelim putem u busu su se radosni hodočasnici učili pjevati i moliti najvažnije marijanske pjesme i molitve poput: "Majko Božja Bistrička", "Čuj nas Majko", "K soncu prosi vsaka roža", "Zdravo Marijo", "Pod obranu se tvoju utječemo", "Molitva Majci Božjoj Bistričkoj". Posebna atmosfera u busu, puna nade i ljubavi, nastala je kada su hodočasnici po prvi puta molili zlatnu krunicu i Očenaš na romskom bajaškom jeziku.

Po dolasku u svetište hodočasnici su se uputili u baziliku i predvođeni učiteljicama obišli su, prema staroj tradiciji, prostor oko oltara u svečanoj tišini. Nakon kratkog upoznavanja s bazilikom, hodočasnici su se uputili prema bistričkoj kalvariji gdje su sudjelovali u pobožnosti križnoga puta, a u 18 sati slijedila je večernja sveta misa. Kada je bistrički župnik mons. Zlatko Koren pozdravio nove hodočasnike, ozarena lica naših Roma postala su najsvećaniji ures u unutrašnjosti bazilike.

Po završetku slavlja svete mise, hodočasnici su i osobno obišli Mariju Bistricu. Pri obilasku bistričkih štandova nastalo je opće veselje hodočasnika i trgovaca koji nisu imali dovoljan broj krunica, križeva i kipova svetaca koji su bili traženi. U večernjim satima hodočasnici su se uputili svojim domovima. Prepuni dojmova, za vrijeme vožnje, mnogi su svjedočili koliko im je drago što su doživjeli ovo hodočašće. Dogovoreno je da će se i sljedeće godine organizirati hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj, a sve u nadi da će za mještane romskog naselja Strmec Podravski ovo hodočašće postati nezaobilazna tradicija. Prije rastanka, u zajedničkoj molitvi Očenaša, hodočasnici su molili za "zdravlje i sreću" svih vjernika u Varaždinskoj biskupiji s posebnim osjećajem za braću i sestre Rome diljem domovine Hrvatske.
 
Kristina Čačić