Od:
Do:

Katolički vrtić "Anđeo" u Svetom Iliji proslavio 20 godina djelovanja

Katolički vrtić "Anđeo" u Svetom Iliji proslavio 20 godina djelovanjaSVETI ILIJA, 21.6.2024.
Veseli i zvonki dječji glasovi odzvanjali su u petak 21. lipnja crkvom i pastoralnim centrom u Svetom Iliji na proslavi 20. rođendana Dječjeg vrtića "Anđeo", katoličkog vrtića koji od 2004. godine djeluje u sklopu samostana Presvetoga Trojstva Kćeri Božje ljubavi u Sv. Iliji.

Svečanost proslave ovog jubileja započela je misom zahvalnicom koju je u župnoj crkvi predvodio varaždinski biskup Bože Radoš, uz župnika Izidora Fereka i župnog upravitelja Tomislava Dodleka.

„Dječji vrtić je zaista lijepo ime za mjesto gdje se djeca okupljaju i žive zajedno. U vrtu uvijek nešto lijepo raste, tamo raste najljepše cvijeće, a za svaki vrt treba puno ljubavi, pažnje i brige, što naše časne sestre imaju. To nam treba da bi svaka biljka i svaki cvijet mogli rasti i sazrijevati, i vjerujem da vaši roditelji s pravom misle da je ovo najljepši vrt i najljepši vrtić, a i ja vjerujem tako, jer tu rastete vi, najljepše cvijeće. Ovdje ste u vrtiću kako biste rasli u mudrosti, kaže evanđelje, u milosti, to znači u ljubavi, u zajedništvu, prijateljstvu s dragim Bogom, s Isusom“ rekao je, među ostalim, u propovijedi biskup Radoš. Predstavio je potom djeci i njihovim roditeljima svetački lik Alojzija Gonzage čiji spomendan se slavio toga dana. Govorio im je o njegovom kršćanskom odgoju koji je primio od svoje majke, ali i kako je svoju vjeru živio u konkretnom pomaganju bolesnima i siromašnima odrekavši se plemičke titule i roditeljskog bogatstva.

U nastavku propovijedi biskup je govorio o blagu koje je potrebno skupljati za život vječni, a to se blago ne sastoji materijalnom bogatstvu. Kazao je roditeljima da su njihovo najveće blago upravo njihova djeca koju s ljubavlju primaju i s požrtvovnošću odgajaju. Obrativši se djeci biskup je zaključio „Pa vi ste idealna prilika za vaše roditelje da skupljaju blago na nebu, da vas ljube, da se brinu za vas, da paze na svaki vaš korak i da cijeli svoj život ugrade, poklone vama. I to je najveća njihova sreća, ne samo na zemlji, nego i na nebu. Mi ništa što je materijalno ne možemo ponijeti na onaj svijet.“

Prigodni program nastavljen je u dvorani Pastoralnog centra "Vilim Cecelja", uz podjelu diploma vrtićkim "maturantima". Mališani su pjesmama i recitacijama svojim roditeljima, bakama, djedovima i ostalim mještanima pokazali što su sve naučili u svom vrtiću.

Svi okupljeni mogli su razgledati i izložbu dječjih radova, a mališane je oduševila rođendanska torta i vesela igra na "napuhancima" u dvorištu vrtića.

Kako je pojasnila ravnateljica vrtića Katarina Cesar, sestra Monika, u vrtiću u Svetom Iliji imaju grupu do 25 djece. „Vrtić je 2013. godine proširio djelatnost za još jednu mješovito-dobnu skupinu djece otvaranjem područnog objekta u Oštricama, u kući koju je sestrama darovao vlč. Ivan Košćak. Tamo imamo 18-20 djece, a u svakoj grupi rade dvije odgojiteljice“,  kazala je sestra Monika.

„Jako puno djece je prošlo kroz naš vrtić, više od 900, jer smo, osim redovitog cjelodnevnog programa, imali i puno igraonica i program predškole. U počecima našeg vrtića imali smo i do 110 djece u programima predškole, cjelodnevnog programa i programa igraonice“, istaknula je.

"Anđeo" je otvoren u vrijeme kad je u okolici bilo manje vrtića te puno znači lokalnoj zajednici, a ponose se obiteljskom atmosferom.

„Naš moto je "Činiti dobro, darivati radost i u dječjim srcima graditi nebo!" Mi smo otvorili vrata svog samostana za potrebe obitelji te je naš vrtić malen, ali s pravom obiteljskom atmosferom. Svi smo jako povezani i to je prednost našeg vrtića“,  naglasila je ravnateljica.

Tekst i fotografije: Ivana Dreven / Varaždinske vijesti


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika