Od:
Do:

Kolaudacija Orgulja u kapeli svetog Nikole biskupa u Selnici Podravskoj

Kolaudacija Orgulja u kapeli svetog Nikole biskupa u Selnici Podravskoj
























SELNICA PODRAVSKA, 30. 8. 2024.
Na blagdan rođenja za nebo Isusovog preteče Ivana Krstitelja, na dan njegovog Mučeništva ili Glavosjeka Ivana Krstitelja, koji je suzaštitnik kapele svetog Nikole biskupa u Selnici Podravskoj, kao kruna svega što se ove godine radilo na kapeli bio je blagoslov ili kolaudacija orgulja. Orgulje je instalirala radionica Orguljarstvo Kvaternik iz Draganovca kraj Koprvinice orguljaškog graditelja i majstora Alena Kvaternika.

Svečanu misu i blagoslov orgulja predvodio je fra Franjo Jasenović OFM iz župe sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu, poznati orguljaš i skladatelj. Uz fra Franju, na misi su bili prisutni i preč. Josip Golubić, župnik Župe sv. Petra u Zagrebu i dekan, zatim domaći sin svećenik iz ove Župe, vlč. Dario Levanić župnik Župe Presvetog Trojstva iz Reke kraj Koprivnice te vlč. Ivan Peter, župnik u miru koji radosno mijenja bukovečkog župnika.

U nadahnutoj propovijedi fra Franjo je sve okupljene usmjerio na život i djelo svetoga Ivana Krstitelja koji nam prvi pokazuje kojim putem će ići i idu oni koji slijede Isusa Krista. Zato i Ivanova smrt nama ulijeva hrabrost u ovom vremenu u kojemu živimo da budemo dobri Kristovi svjedoci.

Na kraju mise župnik Josip Vidović zahvalio je načelniku Općine Legrad Ivanu Saboliću te predsjedniku Općinskog vijeća Općine Legrad Alenu Dedi, koji su se založili i u cijelosti financirali obnovu kapele kao i postavljanje nove kovane ograde oko kapele.

Na misi je pjevao župni zbor odraslih iz Velikog Bukovca, a svirale su orguljašice Marija Međimorec, vjeroučiteljica te Marinka Požgaj.

Nakon mise,  uslijedio je koncert na orguljama već spomenutog fra Franje Jasenovića, a kroz program je vodila vjeroučiteljica Petra Kvaternik.

Nakon koncerta, mještani su, u društvenom domu, uz pomoć Općine Legrad, organizirali prigodni domjenak.

Podsjetimo kako su obnovljene i blagoslovljene orgulje nabavljene kao polovne iz Njemačke od tvrtke Krawinkel. Imaju četiri zvučna registara raspoređenih na jedan manual. Pedal je obješen. Građene su po mehaničkom sviraoničkom sistemu i mehaničkom registarskom sistemu. Nabavila ih je tvrtka Orguljarstvo Kvaternik d.o.o iz Draganovca. Orgulje su servisirane, te postavljene i ugođene u filijalnu kapelu sv. Nikole Biskupa u Selnici Podravskoj.
 
Izvor: Župa Veliki Bukovec


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika