Od:
Do:

Komemoracija za žrtve grobišta Leš Kotoriba

Komemoracija za žrtve grobišta Leš KotoribaKOTORIBA, 26. 5. 2024.
U  znak sjećanja na žrtve Drugog svjetskog rata i poraća pogubljene na grobištu Leš, stradale i poginule u ratovima i progonima vlasti u doba diktatura i totalitarnih režima  XX stoljeća, komemoracija za žrtve među kojima su bili i stanovnici i župljani župe Sedam žalosti Blažene Djevice Marije i Svetog Križa  Kotoriba, održana je u nedjelju 26. svibnja 2024. godine. Spomen križ za žrtve grobišta Leš Kotoriba postavljen je u nedjelju 12. srpnja 2009. godine. Potom su se komemoracije vezale uz Dan državnosti, a posljednjih godina u dogovoru sa župom i općinom Kotoriba održavaju se u nedjelju uoči Dana državnosti, pa je tako bilo i ove godine. 

U prvom dijelu komemoracije vlč. Ivan Kljunić, župnik župe Kotoriba, u župnoj crkvi predslavio je misno slavlje i izrekao prigodnu propovijed. Tijekom euharistijskog slavlja pjevao je župni zbor pod vodstvom orguljaša Damira Kadije te Dječji zbor Župe koji vodi učiteljica Klaudija Vidović.
Na početku drugog dijela  komemoracije, koji je održan kod spomen križa postavljenog nedaleko od grobišta Leš, zbor Župe Kotoriba otpjevao je hrvatsku himnu Lijepa naša domovino nakon čega je uslijedilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća.

U ime obitelji žrtava, Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava i Hrvatskog žrtvoslovnog društva iz Zagreba vijenac su položili i svijeće zapali Dragica Markan, Zrinka Martinić i Stanko Cecelja. Izaslanstvo općine Kotoriba predvodili su načelnik Dario Frišćić i vijećnik Zoran Radmanić, a u ime Udruge branitelja HOS-a Međimurja svijeće su zapalili Josip Sermek i Josip Kolarić.

Zahvalu Općini Kotoriba na pokroviteljstvu komemoracije uputio je Franjo Talan, predsjednik Društva za obilježavanje grobišta. Također, Talan je zahvalio i zboru Župe Kotoriba na današnjem i svim prijašnjima sudjelovanjima spomenima na žrtve u Kotoribi, a u kojem zbor sudjeluje od postavljanja spomen križa 2009.

Potom je pozvao sve koji su u mogućnosti i na sudjelovanje u komemoracijama i danima sjećanja na žrtve u narednom periodu.

Tako je najavio Spomen na žrtve grobišta Macelj biti u nedjelju 2. lipnja. Potom 16. lipnja komemoracija za žrtve grobišta Pancerica u župi Križovljan i općini Cestica.

Povodom godišnjice smrti vlč. Vilima Cecelje spomen na žrtve 3. srpnja održat će se u župi Sveti Ilija, a komemoracija za žrtve grobišta Ksajpa u Šenkovcu kod Čakovca bit će druge subote u srpnju nakon čega je, u spomen na mučeničku smrt vlč. Matije pl. Žigrovića, ubijenog 1943. i bogoslova Izidora Bistrovića ubijenog u vojsci 1969. godine, u župi Gornje Jesenje spomen na žrtve spomenute župe.

U završnom dijelu komemoracije uslijedila je molitva za žrtve grobišta Leš, a potom je je otpjevana i pjesma Rajska Djevo kraljica Hrvata. Kako je napomenuo Talan, autor ove pjesme je svećenik o. Petar Perica, kojeg su partizani ubili po ulasku u Dubrovnik na otočiću Daksa, 25. listopada 1944. godine. Hodočašće u spomen na žrtve Dakse Društvo za obilježavanje grobišta organiziralo je u nekoliko navrata, a u planu je i ove godine te pozvao sve koji su u mogućnosti da se odazovu.

Nakon ove komemoracije na spomen križ postavljen prije 15 godina stavljena nova pločica budući da je ona iz 2009 bila oštećena, a upisani tekst gotovo nečitljiv. Na novoj pločici je otisnuto: „Grobište „Leš“ - Kotoriba.  U spomen nevinim žrtvama komunističkog terora ubijenim nakon oslobođenja Međimurja 1945. godine. Postavljeno 12. srpnja 2009. godine. D.O.G.R.P.Ž.“
F.T.


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika