Od:
Do:

Kulturna manifestacija u Donjoj Voći u znaku braće Stolnik

Kulturna manifestacija u Donjoj Voći u znaku braće Stolnik

DONJA VOĆA, 18. 6. 2011.

Kulturna manifestacija “Tragovima pračovjeka – Voćanska priča“ u organizaciji župe sv. Martina iz Donje Voće te uz sudjelovanje tamošnje općine i crkvenih i svjetovnih udruga održana je od 16. do 18. lipnja u mjestima župe Donja Voća.

Manifestacija je započela u četvrtak 16. lipnja otvorenjem izložbe “Braća Slavko i Stjepan Stolnik“ i otkrivanjem spomen-ploče njima u čast na novouređenoj galeriji Stolnik u kući na čijem su mjestu u zaseoku Stolniki u obiteljskoj kući živjela i djelovala dvojica braće, vrhunski umjetnici hrvatske izvorne umjetnosti. Izložba je otvorena u povodu 20. obljetnice tragične smrti Slavka Stolnika i 10. godišnjice smrti Stjepana Stolnika. Okupljene je u ime organizatora pozdravio domaći župnik vlč. Josip Drvoderić, koji je kazao kako je riječ o povijesnom danu jer je to prvi put da se po smrti braće Stolnik, koji su izlagali po čitavom svijetu, njihove slike izlažu u rodnom kraju, i to djela iz fundusa obitelji Stjepana Stolnika, koje je dosad rijetko tko vidio.

S prigodnim riječima obratili su se izaslanik ministra kulture Jasena Mesića Željko Trstenjak, ravnatelj Konzervatorskog odjela u Varaždinu, autori knjiga o braći Stolnik Mladen Pavković i Josip Palada, načelnik Općine Donja Voća Kruno Jurgec, kolekcionar Vladimir Malogorski koji je prikupio poveću zbirku slika braće Stolnik, te Ivan Stolnik, Stjepanov sin, u ime obitelji koja je podnijela najveći teret u uređenju galerije koja je bila životna želja pok. braće Stolnik. Mladen Pavković istaknuo je kako su među hrvatskim slikarima naivne umjetnosti nezaobilazna imena Slavka i Stjepana Stolnik, vrhunskih umjetnika čija su djela sastavni dio hrvatskog ali i svjetskog kulturnog blaga, iako ih danas mnogi ignoriraju ili čak i prešućuju, dok je Josip Palada njihova djela nazvao skladnom poezijom genijalaca i čudotvoraca, a izložbu svjetionikom kulture.

U programu otvorenja sudjelovali su članovi župnog zbora “Ljubav i mir“, učenici škole, te članovi Kuburaškog društva iz Višnjice. Na izložbi se moglo razgledati 20-tak slika braće Stolnik s vjerskim i svjetovnim svakodnevnim motivima prikazanima vatrometom boja u tehnici ulja na staklu.

U sklopu manifestacije u petak je održan večernji koncert voćanskih zborova i KUD-ova, na kojem su nastupili župni zbor “Ljubav i mir“, dječji crkveni zbor “Glasnici ljubavi i mira“, plesno-tamburaška sekcija KUD-a Donja Voća, zbor umirovljenika iz Voće te KUD gradišćanskih Hrvata iz Narde.

U subotu je priređeno zatvaranje manifestacije s podjelom zahvalnica sudionicima i donatorima, uz sudjelovanje učenika osnovne škole i Učeničke zadruge “Hižica“, Udruge “Zraka sunca“ iz Donje Voće i Nezavisne udruge mladih, te članova Kuburaškog društva iz Višnjice i Oldtimer kluba iz Varaždina. Kroz sva tri dana umjetnici su na kiparskoj koloniji izrađivali voćanske jaslice u drvu, a u subotu su slikali Stolnikove motive.

Jasminka Bakoš-Kocijan