Od:
Do:

Mali tečaj radosnog kršćanstva-Kursiljo u župi sv. Nikole u Varaždinu

Mali tečaj radosnog kršćanstva-Kursiljo u župi sv. Nikole u VaraždinuVARAŽDIN, 6. - 9. 6. 2024.
Proteklog je vikenda, od 6. lipnja do 9. lipnja 2024. godine, u župi svetoga Nikole u Varaždinu, održan Mali tečaj radosnog kršćanstva-Kursiljo. Pod duhovnim vodstvom svećenika Petra Mlakara, župnika in solidum u Ludbregu i duhovnika  Kursiljo pokreta Varaždinskog tajništva, te prečasnog Stjepana Najmana, dekana Istočnovaraždinskog dekanata i kanonika Zbornog kaptola, koji je ujedno bio i domaćin održanog Tečaja, dvadeset i devetero sudionika moglo je čuti svećeničke teme prožete dubokim iskustvom. Uz duhovno vodstvo, tečaj su animirali bračni par Maristela i Mario Stančić iz župe Uskrsnuća Isusova u Kućan Marofu, bračni parovi Marta i Dražen Krtanjek, Sonja i Dominik Poljak, Silvija i Petar Čavlek te Ivan Hudoletnjak, svi redom iz župe svete Marije Magdalene iz Ivanca. Tečaj je rektorirala Silvija Čavlek, voditeljica Prijateljske Kursiljo zajednice iz Ivanca.

Kroz sve dane Tečaja sudionici su mogli čuti naizmjence svećeničke i laičke teme. Naime, najprije se govorilo o ponudi koju Crkva kroz pokret nudi, zatim o prihvaćanju te iste poruke i na kraju o djelovanju nas kao katolika u svijetu u kojem živimo. Tijekom tečaja su sudionici uz izlaganja svećenika uranjali u otajstva vjere dok su im svjedočenja suradnika laika bila izazov za prepoznavanje dodira Božje milosti u vlastitom životu. U prva dva popodneva Tečaja vjernici su se divili djelu stvaranja i milosrđu Nebeskog Oca koji u svojoj bezuvjetnoj ljubavi spušta po Crkvi brojne milosti na nas, svoju ljubljenu djecu. Subota je bila posvećena produbljivanju odnosa s Isusom Kristom, živim, stvarnim, među nama prisutnim u sakramentalnom, apostolskom i prijateljskom životu. Djelo Božjeg stvaranja i Isusovog otkupljenja dovršava Duh Sveti čiju smo prisutnost i djelovanje u Crkvi slavili u nedjelju, posljednjeg dana Tečaja, zahvaljujući na svim primljenim milostima.

Značajno mjesto u Kursilju ima razgovor za stolom, što su sudionici i potvrdili u svojim završnim dojmovima. Stol za nas vjernike ima osobit značaj: za stolom, oltarom, se ostvaruje međusobno zajedništvo vjernika s Isusom Kristom. Za stolom se okuplja obitelj, blaguje, moli, razgovara… Stol potiče povezanost i prisnost onih koji se oko stola okupljaju. Upravo to se dogodilo prilikom razgovora za stolovima o čemu su svjedočili sudionici ovog Tečaja.

Dvoranom Myra tih se dana mogla čuti radosna pjesma, brisale su se suze, dijelili su se zagrljaji i, ono što je posebnost Kursiljo tečajeva,  bilo je puno radosti! Kad si posvjestimo tko smo, da smo ljubljena Božja djeca, da nas na kraju čeka Nebo, tada nam nije svejedno kako živimo ovaj trenutak. Želimo ga živjeti u skladu s Evanđeljem, a ono je radosna vijest! To je bio i zaključak na kraju Tečaja. Već slijedećeg dana oformila se grupa s namjerom da sudionici ostanu i dalje povezani kao Zajednica u svojoj župi dijeleći iskustva, radosti, probleme, napredujući u duhovnom rastu te da budu aktivno uključeni u svoju župnu zajednicu.

Zahvalni smo dragom Bogu i svima koji su omogućili da kroz Kursiljo Bog milosno djeluje u životima vjernika.
                                                                                          Silvija Čavlek


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika