Od:
Do:

Misa zahvalnica Katoličke osnovne škole „Svete Uršule“ u varaždinskoj katedrali

Misa zahvalnica Katoličke osnovne škole „Svete Uršule“ u varaždinskoj katedraliVARAŽDIN, 17.6.2024.
Djelatnici, učitelji, učenici i njihovi roditelji Katoličke osnovne škole „Svete Uršule“ okupili su se u ponedjeljak 17. lipnja u varaždinskoj katedrali kako bi zahvalili Bogu za sve darove i dobročinstva u protekloj školskoj godini. Svetu misu zahvalnicu tom je prigodom predslavio varaždinski biskup Bože Radoš u zajedništvu s duhovnikom škole preč. Franjom Biškupom i vlč. Markom Domiterom. Misno slavlje svojom je pjesmom animirala slavljenička skupina Laurus koju vodi učiteljica Mateja Gašparić Prepelić uz pomoć bračnog para Matije i Silvije Svoren.

Prije svete mise učenici Dramske skupine škole pod vodstvom s. Jasminke Pomper izveli su kratki scenski prikaz o silasku Boga među ljude na tramvajskoj stanici i susretu Boga i s različitim ljudima prema knjizi Gilberta Le Mouëla Bog u metrou.

Na ulaznu pjesmu u kojoj su ispovjedili vjeru u živoga Boga, a koju su izveli Laurusi, te na kratki igrokaz osvrnuo se i biskup Radoš uvodeći u misno slavlje. Rekao je kako su nam igrokazom i pjesmom djeca kazala da je ovo stanica gdje će Bog danas doći te da se svi radujemo susretu sa svojim živim Bogom. Obratio se potom djeci istaknuvši kako njihov dolazak na ovo misno slavlje potvrđuje da su svjesni kako Gospodin ima udjela i zasluge u njihovim uspjesima protekle školske godine te da je ovo prilika reći Bogu hvala. Potaknuo je potom okupljene na zahvalnost Bogu ne samo za uspjehe u školskoj godini već i za samu katoličku školu, ravnateljicu, redovnice uršulinke, učitelje i učiteljice, prijatelje u razredu, roditelje.

U prigodnoj homiliji biskup je tumačio odlomak iz Matejeva evanđelja kojim završava Isusov govor na gori. Protumačio je okupljenima novinu i zahtjevnost Isusovog puta u kojem se nadilaze pravila koja su do tada bila zapisana i u Svetim knjigama na koje se Isus poziva na početku evanđeoskog odlomka: „Čuli ste da je rečeno: Oko za oko, zub za zub!“  Kazao je biskup kako neki ove evanđeoske retke nazivaju provokacijom, jer mijenja čitavo dotadašnje poimanje pravednosti.

Nadalje je biskup protumačio tri Isusova zahtjeva, pouke iz evanđeoskog odlomka. Prvi je okretanje obraza, neuzvraćanje na fizički napad jer ako zlu uzvraćamo zlom nikada nećemo drugoga izliječiti, tumačio je propovjednik kazavši kako je jedini lijek za zlo praštanje. „Ako oprostiš počinje jedan novi svijet“, rekao je biskup podsjetivši kako opraštanje donosi mir među ljude.

Drugi Isusov zahtjev odnosi se na neopiranje onima koji nam žele uzeti materijalna dobra, pa čak i ona osnovna. Naravno da nam je takav put veliki izazov i pitamo se zašto bismo tako činili, no Isus nas poziva na velikodušnost jer se samo tako može mijenjati svijet oko nas, ali i mi sami jer kad otpustimo više nemamo protivnika, protumačio je biskup.

Treći Isusov zahtjev odnosi se na slobodu, nastavio je biskup pojasnivši kako su u Isusovo vrijeme rimski vojnici često znali prisiljavati domaće stanovnike, mladiće, da idu s njima da im pokažu put. Isus nas i u tome poziva na velikodušnost kako bi dijeleći put s drugima bili u prilici pokazati im put i dalje nego što su htjeli, kako bismo svojom dobrotom kupili njegovu zloću, nastavio je propovjednik i zaključio kako Isusov cilj nije da dobijemo druge već da mijenjamo sebe: „Isus ne kaže to ćete zapisati u knjigu i toga ćete se držati nego kaže ja sam učitelj, gledajte u mene, ja tako činim i stvaram oko sebe jedno novo kraljevstvo, stvaram novi svijet“.

Sažimajući, biskup je pojasnio kako kroz ova tri primjera prihvaćanja da nam oduzmu fizički integritet, dostojanstvo naše intime i slobodu učimo od našeg Učitelja kako sudjelovati u stvaranju novoga svijeta, svijeta mira, dostojanstva i slobode pod Isusovom zaštitom.

Na kraju svete mise riječima zahvale svima se obratila ravnateljica Katoličke osnovne škole „Svete Uršule“ s. Damjana Mihaela Barbarić. Zahvalila je svim djelatnicima, učiteljima, učenicima i roditeljima na zajedništvu i zajedničkim naporima da u život provode geslo škole „Služiti“. Zahvalila je sestrama uršulinkama, posebno vjeroučiteljicama s. Jasminki Pomper i s. Jasni Lučić, potom slavljeničkoj skupini Laurus i preč. Franji Biškupu koji su čitave godine brinuli o molitvenom i sakramentalnom životu roditelja, učitelja, a napose učenika Katoličke osnovne škole Svete Uršule.  Zahvalila je i biskupu Radošu na svesrdnoj podršci i pomoći u radu škole te Uredu za medije Varaždinske biskupije na medijskoj potpori školi.

Nakon riječi ravnateljice učenici su pročitali „Isusovo pismo učenicima Katoličke osnovne škole Svete Uršule“, autorski tekst Zvonka Klemenčića Mite u kojem Isus poziva učenike da s njime provedu ljeto na svim mjestima i situacijama godišnjeg odmora.
 

Tekst: Anita Treščec
Fotografije: Siniša Conar

 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika