Od:
Do:

Nadbiskup Kutleša predsjedao misom na godišnju proslavu Krvi Kristove u Ludbregu

Nadbiskup Kutleša predsjedao misom na godišnju proslavu Krvi Kristove u LudbreguLUDBREG, 1. 9. 2024.
Godišnja proslava Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu proslavljena je misom u Svetu nedjelju, 1. rujna, kojom je predsjedao zagrebački nadbiskup i metropolit Dražen Kutleša.
Koncelebrirali su varaždinski biskup Bože Radoš, umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak, biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine: sisački biskup Vlado Košić, bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, pomoćni zagrebački biskupi Mijo Gorski i Ivan Šaško, generalni tajnik HBK vlč. Krunoslav Novak, ludbreški župnici vlč. Kristijan Stojko i vlč. Petar Mlakar te svećenici Zagrebačke metropolije.

Središnja proslava počela je pobožnošću, Krunicom pobjede, koju je predvodio duhovnik u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu vlč. Luka Premelč. Nakon pobožnosti i u iščekivanju dolaska procesije, vlč. Premelč pozdravio je župe i umirovljeničke udruge koje su u nedjelju hodočastile u Ludbreg: župe s područja Zagrebačke crkvene pokrajine, župe iz Šibenske biskupije, umirovljeničke udruge iz više hrvatskih gradova, KUD-ove te molitvenu zajednicu sv. Josipa sa zagrebačkog Jaruna.

U ovogodišnjoj procesiji od ludbreške župne crkve do Zavjetne kapele Svetišta, među ostalima, sudjelovali su i članovi Bratovštine svetog Jakova Hrvatska.

Netom prije početka mise uime Hrvatskog Sabora, koji je pokrovitelj Dana Svete nedjelje u Ludbregu, akademik Željko Reiner pozdravio je nazočne biskupe, kler, predstavnike državnih, županijskih i gradskih vlasti te vjernike hodočasnike. „I ove godine smo se ovdje okupili radi svjetla i nade koji zrače iz ovog mjesta i Svetišta - mjesta ne samo molitve i vjere, već i najčvršće veze između dviju institucija - Crkve i Hrvatskoga Sabora“, poručio je akademik te podsjetio na povijesni zavjet.

U obraćanju na početku mise varaždinski biskup Bože Radoš rekao je kako se ludbreško Svetište raduje rijeci hodočasnika koja se u njega slijeva iz svih krajeva Domovine. Pozdravio je okupljeni kler i puk te izrazio zahvalnost, ali i zadovoljstvo što mons. Kutleša kao zagrebački nadbiskup prvi put predsjeda misnim slavljem u Varaždinskoj biskupiji te dolikuje da to, kako ističe, bude upravo u ludbreškom Svetištu. Pozdravio je i predstavnike civilnih vlasti kao i sve vjernike koji su zahvaljujući medijima mogli sudjelovati u slavlju. „U Svetište nas je dovela želja za zahvalom Bogu za sva dobročinstva, a nosimo u svom srcu i molitve za naše potrebe i potrebe naših najmilijih. Neka Gospodin produbi našu glad i žeđ za njegovim Tijelom i Krvlju koji nas jačaju na našem hodočasničkom putu“, kazao je mons. Radoš.

U homiliji je nadbiskup Kutleša rekao da „smo se danas okupili ovdje u svetištu koje nosi snažno svjedočanstvo o našoj vjeri u Krista i njegovu spasonosnu žrtvu. Nalazimo se pred relikvijom Krvi Kristove, koja nas neprestano podsjeća na neizmjernu ljubav i milosrđe koje nam je darovao naš Spasitelj“. Naglasio je da se Krist, koji je otkupio vjernike svojom Krvlju, objavio kao Put, Istina i Život te je u nastavku homilije te tri odrednice nastavio detaljno tumačiti.

Govoreći o Isusu kao Putu, nadbiskup je istaknuo da je posebno važno u ovom trenutku da oni koji obnašaju javne službe prepoznaju svoju odgovornost. „Kršćanski poziv zahtijeva od nas da oblikujemo društvo prema vrijednostima koje proizlaze iz prirodnog moralnog zakona, koje štite ljudsko dostojanstvo od začeća do prirodne smrti te koje čuvaju slobodu savjesti i istinski odgajaju nove naraštaje u duhu istine i pravde“, naglasio je.

„Na društvenoj razini, posljedice teorija koje niječu mogućnost spoznaje objektivne istine, ili koje svode istinu na praktičnost (pragmatizam), korisnost (utilitarizam) ili subjektivni doživljaj (relativizam), višestruko su negativne. Crkveno učiteljstvo neumorno nas upozorava da takve teorije razaraju općeljudske vrijednosti, udaljavaju čovjeka od njegova središta, a opće dobro svode na jednostavni zbroj onoga što većina ljudi trenutno želi. To neizbježno vodi neredu i nepravdi“, poručio je mons. Kutleša osvrćući se na Isusa koji se objavio kao Istina.

Propovjednik je nadalje ustvrdio da u svijetu prepunom pitanja, dvojbi i nesigurnosti, u kojemu su poljuljani temelji same ljudske naravi i egzistencije, vjernici trebaju pronalaziti sve odgovore u svjetlu osobe Isusa Krista, koji je Život. „Kršćanstvo ne može pristati na relativizaciju svetosti života. Kultura života, koju katolički nauk vjerno prenosi i zagovara, predstavlja temelj na kojem se može izgraditi zdravo civilno društvo koje jamči dobrobit svih svojih članova. Budimo svjesni, dragi vjernici, da sva obećanja blagostanja i prosperiteta postaju neodrživa ako se dovede u pitanje nepovredivo dostojanstvo ljudskog života. U okolnostima u kojima se vrijednost života nastoji relativizirati - bilo kroz rasprave o pobačaju, eutanaziji, rodnoj ideologiji, siromaštvu u svijetu ili migracijama - kršćani su pozvani bez kompromisa i ustezanja zauzeti jasan stav u obrani života i ljudskog dostojanstva“, istaknuo je zagrebački nadbiskup.
 
Vjernike je potaknuo da vole svijet iz pravih razloga i na pravi način - zato što ga Bog voli i traži njegov spas. „Imamo zadatak oplemeniti svijet, raditi za njegovo dobro u ime Isusa Krista. Nitko drugi to neće učiniti umjesto nas, niti ćemo uspjeti bez konkretne, praktične uključenosti u javni život, svjedočeći vjeru svatko na razini svoje odgovornosti. Kako bismo ispunili svoje poslanje, moramo bdjeti nad svojim osobnim navikama i biti spremni javno djelovati u otklanjanju korijenskih uzroka koji podržavaju kulturu smrti u našoj domovini. Kultura smrti - bilo da se očituje kroz nepoštivanje života, uvođenje rodne ideologije, razaranje obitelji ili zanemarivanje siromašnih - proturječi općeljudskim vrijednostima. U njihovu smo obranu pozvani, poput prvih kršćana, biti svjetlo svijeta i sol zemlje, aktivno svjedočeći za Krista u svakodnevnom životu“, naglasio je.
 
Zaključujući homiliju pozvao je vjernike da bdiju kako ne bi skrenuli s pravoga Puta, odbacili Istinu i izgubili Život koji je objavljen u Isusu Kristu, i tako promašili cilj, bilo kao pojedinci, bilo kao narod. „Prionimo uz Krista vjerom potvrđenom djelima. Danas smo ovdje kako bismo ojačali tu vjeru sudjelovanjem na ovom euharistijskom slavlju i čašćenjem relikvija Kristove Krvi. Neka nas snaga te Krvi očisti i učvrsti. Isus Krist je isti jučer, danas i uvijeke. Neka bude proslavljen po našim životima u sve vijeke vjekova“, potaknuo je mons. Kutleša.

Na kraju mise vlč. Stojko zahvalio je hodočasnicima na dolasku u Svetište. „Svatko od vas dvojim dolaskom i svojim molitvama omogućuje da Božje kraljevstvo raste“, rekao je te podsjetio da je prije tridesetak godina sluga Božji kardinal Franjo Kuharić blagoslovio novoizgrađenu zavjetnu kapelu Hrvatskog Sabora te se tima ispunio zavjet koji poziva na zahvalnost Bogu. „Danas se i mi želimo brinuti za ono što su nam ostavili naši preci, ali isto tako želimo stvarati nove sadržaje za generacije koje dolaze“, kazao je te istaknuo što je sve nedavno obnovljeno i izgrađeno na području Svetišta te je svima koji su podržali gradnju i obnovu zahvalio. Zahvalio je nadbiskupu Kutleši koji je predslavio euharistiju te na poruci koju je izrekao u svojoj homiliji. Zajedno sa svojim župljanima nadbiskupu je uručio i prigodni dar. Pozvao je hodočasnike da u poslijepodnevnim satima dođu na euharistijsko klanjanje i na pobožnost Križnoga puta.

Potom je mons. Radoš, biskup domaćin, uputio riječi zahvale i poticaja. Posebno je zahvalio svećenicima ispovjednicima koji su ovih dana ispovijedali vjernike, zahvalio je i ludbreškim župnicima, vlč. Stojku i vlč. Mlakaru, na raširenim rukama i otvorenim srcima za rijeke hodočasnike. Zahvalio je svima koji su se ugradili u proslavu Dana Svete nedjelje te na koncu nadbiskupu Kutleši na dolasku i upućenoj pastirskoj poruci.

Na misi je pjevao mješoviti župni zbor Župe Presvetog Trojstva u Ludbregu, a svirao je i Puhački orkestar grada Ludbrega.
Branimir Gubić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika