Od:
Do:

Održan festival duhovnoga stvaralaštva „Vrelo nadahnuća 2024.“

Održan festival duhovnoga stvaralaštva „Vrelo nadahnuća 2024.“LUDBREG, 30. 8. 2024.
Zbornik radova prijavljenih na natječaj duhovno-religioznoga stvaralaštva „Vrelo nadahnuća“ predstavljen je u prigodnom svečanom programu u Ludbregu, na Sveti petak, 30. kolovoza 2024.

U suvremenoj kulturi taj je projekt stekao zamjetan ugled, što potvrđuje rasprostranjenost diljem domovine, od Imotskoga do Osijeka, i sudjelovanje sve većeg broja autora iz susjednih zemalja, Bosne i Hercegovine i Srbije, koji se odazivaju na poziv da se svojim književnim, likovnim i glazbenim djelima „zauzimaju za pravo lice umjetnosti“.

Vlč. Petar Mlakar, ludbreški župnik in solidum, u pozdravnom govoru skrenuo je pozornost prisutnih na prikaz relikvije na naslovnici knjige naglasivši da je Krv Kristova naše vrelo nadahnuća prema kojemu idemo. Osvrnuo se na važnost svjedočanstva te uputio poticajne riječi sudionicima i organizatorima zahvalivši im na uloženom trudu.

Okupljene je pozdravio i ludbreški gradonačelnik g. Dubravko Bilić koji je rekao kako vjeruje da ovaj natječaj koji se, uz Festival duhovne glazbe „Duga“, savršeno uklopio u najznačajniju ludbrešku manifestaciju ima lijepu budućnost građenu na kvalitetnim temeljima i treba ga podržavati.

Svojom prisutnošću svečanost su uveličali vlč. Kristijan Stojko, ludbreški župnik in solidum, vlč. Ivica Cujzek, župnik župe sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu i svećenik monfortanac p. Nikola Tandara, misionar u Poljskoj, te petnaestak autora koji su izabrane radove u vlastitoj interpretaciji podijelili s publikom i, u izravnom prijenosu, slušateljima Radio Ludbrega. Ugođaj je glazbom upotpunilo Pjevačko društvo mladih „Trinitas“ iz Ludbrega.

Tom prilikom pohvaljeni su najistaknutiji radovi i proglašeni oni koji su se izdvojili kao najzaokruženiji. Priznanje za ljepotu likovnoga i književnoga izraza dodijeljeno je Mariji Grgić. Priznanje za najbolji rad na kajkavskom narječju za pjesmu „Tunjčec i peča“ primio je Tibor Martan. Glavna nagrada za najbolje djelo duhovne tematike dodijeljena je Vinku Paviću za pjesmu „Očev kruh“ i Snježani Tišljarić za prozni tekst „Maumivu“.

Potaknuta izjavom da je „najveći uspjeh zla izgradnja svjetske kulture bez Boga“, voditeljica programa zaključila je kako je ovaj susret u geografskom i duhovnom središtu našeg svijeta dokaz da u tom naumu neće uspjeti dok god postoje ljudi koji su spremni svoje umijeće ugraditi u misijsko poslanje u svijetu kulture, zaokret kulture prema njezinim izvorima, prema euharistijskom Isusu, odakle se crpi nadahnuće za novi korak u svijet.

Druženje je završilo u tonu zahvalnosti sudionicima koji u najljepšem svjetlu promiču i nadaleko pronose ljepotu kršćanske duhovnosti i na tragu strahopoštovanja prema Gospodinu koji je sudionike Vrela nadahnuća, sve koji su ih došli podržati i koji će njihova djela čitati, počastio svojim Duhom Svetim.
 

Tekst: Jasminka Vugrinec
Fotografije: Matea Maltarić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika