Od:
Do:

Održana komemoracija za žrtve grobišta Savica u Beretincu

Održana komemoracija za žrtve grobišta Savica u BeretincuBERETINEC, 15. 9. 2024.
Komemoracija za žrtve grobišta Savica u Beretincu održana je u nedjelju 15. rujna 2024. Počela je svetom misom koju je predslavio vlč. Tomislav Dodlek, župni upravitelj Župe sv. Ilije proroka. Na kraju mise, vlč. Dodlek je zahvalio svima koji su pomogli da se misno slavlje održi te svim mještanima čestitao Dan općine Beretinec. Misa je prikazana za žrtve grobišta Savica Beretinec, za sve žrtve ratnog i poratnog razdoblja Drugog svjetskog rata, među kojima je i preko 60 osoba rođenih na području naselja općine Beretinec, kao i za stradale i poginule u ratovima i progonima vlasti u doba diktatura i totalitarnih ideologija dvadesetog stoljeća te poginule u Domovinskom ratu. Misno slavlje skladnim pjevanjem uzveličao je zbor Župe sv. Ilije uz orguljašku pratnju časne sestre Leopoldine Vere Kefelja.
 
Komemoracija je nastavljena kapele svetog Križa koju su, u zahvalnosti Bogu što su se živi vratili iz Drugog svjetskog rata, 1946. godine podigli povratnici iz rata. Kod obnove kapele 2002. godine, u  podnožju oltara, postavljena je spomen ploča na kojoj je upisano: U spomen stradalnicima II. Svjetskog rata, križnog puta i Domovinskog rata, 28. VII. 2002.
 
Prvo je, u ime potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva hrvatskih branitelja, vijenac položila i svijeću zapalila Ivana Horvat, izaslanica ministra Tome Medveda, a nakon toga su, uime Općine Beretinec, vijenac položili i svijeću zapalili predsjednik Općinskog vijeća Hrvoje Kapeš i načelnik Nikola Žganec. U ime Hrvatskog žrtvoslovnog društva i Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava to isto učinili su predstavnici Društva: Franjo Črep, Vladimir Horenec i Boris Veselnik.
 
Zahvalu na položenim vijencima i zapaljenim svijećama, vlč. Tomislavu Dodleku na prikazanoj misi i održanoj propovijedi, kao i općini Beretinec na pokroviteljstvu uputio je Franjo Talan, predsjednik Društva. Tom prigodom je između ostalog rekao kako je inicirano osnivanje općinskih i gradskih komisija u cilju prikupljanja podataka o stradanjima s područja Varaždinske županije, a Općinska komisija Beretinec prikupila je podatke do 2000. godine o stradalima s ovog području gdje je evidentirana 61 žrtva među kojima su i 3 žene. S područja Varaždinske županije, po naseljima i općinama, evidentirano je oko 5300 žrtava.

„U cilju da se žrtve ne zaborave, 2000. godine smo osnovali Društvo za obilježavanje grobišta, a osim podizanja spomen križa na grobištu Dravska šuma Varaždin, na području sjeverne Hrvatske do sada smo postavili dvadesetak spomen obilježja. Zahvaljujući razumijevanju ljudi iz Istre koji, kao i mi, smatraju da, minimum dostojanstva koje smo prema svakom čovjeku dužni iskazati i poštivati jest i pravo na grob, tako smo i mi na području ove županije spomen križem obilježili četiri lokacije“, istaknuo je Talan te podsjetio na predstojeće godišnjice stradanja. O svemu možete više pročitati na stranicama Hrvatskog žrtvoslovnog društva na poveznici ovdje.
 
F.T.


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika