Od:
Do:

Otvoren XVII. međunarodni znanstveni simpozij crkvenih pravnika u Ludbregu

Otvoren XVII. međunarodni znanstveni simpozij crkvenih pravnika u LudbreguLUDBREG, 11. 10. 2024.
U organizaciji Hrvatskoga kanonističkog društva, suorganizaciji Varaždinske biskupije te Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a pod sponzorstvom Hrvatske biskupske konferencije, u Ludbregu je 11. listopada 2024. godine otvoren XVII. međunarodni znanstveni simpozij crkvenih pravnika koji se održava na temu „Pravne osobe Katoličke Crkve i vlasništvo dobara.“
Simpozij je okupio crkvene i civilne pravnike, djelatnike i vanjske suradnike crkvenih sudova te kancelare i ekonome biskupijâ iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije.
Svečanom otvorenju prisustvovali su varaždinski biskup Bože Radoš, riječki nadbiskup i metropolit te duhovni voditelj Hrvatskoga kanonističkog društva Mate Uzinić i novomeški biskup i predsjednik Slovenske biskupske konferencije Andrej Saje.

Uime organizatora Simpozija okupljene je na početku pozdravio dr. sc. Ivica Ivanković Radak, dosadašnji predsjednik Hrvatskoga kanonističkog društva. Osobito je zahvalio biskupu domaćinu zahvaljujući čijem pozivu će sudionici Simpozija imati prigodu bolje upoznati život Crkve i društva u Varaždinskoj biskupiji, a posebno značajnim istaknuo je susret u mjestu gdje se časti Predragocjena Krv Kristova. Osvrćući se na temu ovogodišnjeg Simpozija, naglasio je da je njena aktualnost nedvojbena jer duboko prožima odnos Crkve i države, iako se o njoj manje raspravlja unutar kanonsko-pravnih krugova. Stoga je osobito zahvalio predavačima na spremnosti da pomognu u aktualizaciji te važne teme.

Riječ pozdrava okupljenima je uputio i biskup domaćin Bože Radoš izrazivši radost što se ovogodišnji Simpozij održava u Svetištu Predragocjene Krvi Kristove, srcu hodočasničkog događanja koje mnogima vraća nadu u život i iz kojega se vraćaju osnaženi. Podsjetivši da je srce središte krvotoka, istaknuo je da i pravnike i pravo u Crkvi doživljava kao mrežu, krvotok kroz koji teče Isusova poruka. Zaželio je svim sudionicima da ovim Simpozijem „osvježe krvne žile da u svim porama crkvenog života krvi mogla teći tako da hrani cijelo tijelo Crkve.“

Duhovni voditelj Društva nadbiskup Uzinić u prigodnoj riječi posebno je naglasio važnost izabrane teme jer se pitanje odnosa prema materijalnim dobrima u Crkvi treba preciznije regulirati. Kao glavni problem koji Crkvu udaljava od Kraljevstva Božjeg prema kojem bi trebala voditi, istaknuo je situacije kad „Crkvi bogatstvo postane cilj, a prestane biti sredstvo“. Preduvjet Crkvi na tom putu je da ostavi sve i krene za Isusom, iako se tada postavlja logično pitanje kako vršiti poslanje Crkve bez materijalnih dobara. Stoga je mons. Uzinić upozorio da Crkva mora biti pozorna da ne zamijeni vrijednosti nego da sva dobra koja posjeduje koristi za svoje poslanje.

Pozdravni govor o. d. dekana Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Marija Cifraka pročitao je mr. sc. Josip Horvat, asistent na Katedri kanonskog prava Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. Istaknuo je da KBF kao suorganizator Simpozija podržava i potiče razvoj kanonske znanosti i povezivanja stručnjaka iz civilnog i crkvenog prava te je izrazio uvjerenje da će „cjelina izlaganja i bogatstvo različitosti tema izlagača doprinijeti progresu ove teme kako na crkvenom tako i na društvenom području, posebice s obzirom na bolje razumijevanje pravne problematike koju obrađuje tema ovogodišnjeg Simpozija“.

Nakon svečanog otvorenja, Simpozij se nastavlja znanstvenim izlaganjima te duhovno-rekreativnim programom.

A uoči XVII. međunarodnoga znanstvenog simpozija crkvenih pravnika u Ludbregu, dan ranije je održana XIV. redovita (izborna) skupština Hrvatskoga kanonističkog društva.
Skupština je započela pozdravnim riječima predsjednika HKD-a, dr. sc. Ivice Ivankovića Radaka koji je izrazio radost i zadovoljstvo zbog ponovnog okupljanja.

Duhovni voditelj Društva mons. Uzinić predvodio je molitvu te uputio pozdravnu riječ u kojoj je osobito istaknuo da je ponosan na rad HKD-a kroz protekle godine te da mu je bila čast biti duhovnikom i pomoći da se projekt Društva ostvari i zaživi. Izrazio je želju da članovi Društva, u skladu s pročitanim svetopisamskim tekstom, budu jednodušni, puni suosjećanja, bratske ljubavi, milosrdni, ponizni te im je osvijestio da kroz službe na koje su imenovani na crkvenim sudovima trebaju drugima pomoći da imaju blagoslov u svojim životima.

U skladu s dnevnim redom, nakon uvodnih riječi i molitve uslijedilo je usvajanje zapisnika s prethodne redovite godišnje skupštine HKD-a održane 2023. godine. Predsjednik Društva zatim je podnio izvješće o aktivnostima u proteklom razdoblju te o financijskom poslovanju Društva koji su jednoglasno prihvaćeni. Na skupštini je također jednoglasno prihvaćen financijski plan što ga je Upravni odbor HKD-a donio za 2025. godinu.

Budući da je ovogodišnja skupština HKD-a ujedno bila izborna, članovi su u nastavku pristupili izboru za novo mandatno razdoblje. Za predsjednicu HKD-a izabrana je izv. prof. dr. sc. Lucija Boljat, za potpredsjednika dr. sc. Ivica Ivanković Radak, a za tajnika Mario Pintarić. Osim članova koji ulaze po službi, u Upravni odbor Društva izabrani su mr. sc. Luka Paljević i mr. sc. Josip Horvat. Za članove Nadzornog odbora izabrani su mons. dr. sc. Andrej Saje, mr. sc. Ivan Rak i doc. dr. sc. Marija Džinić.

Dosadašnji predsjednik HKD-a dr. sc. Ivica Ivanković Radak svim članovima zahvalio je na iskazanom povjerenju, suradnji i razumijevanju naglasivši da je bila čast i velika odgovornost biti predsjednikom ovoga Društva te je kao posebno vrijedno istaknuo kontinuitet i ustrajnost u djelovanju HKD-a.

Tekst: Hrvatsko kanonističko društvo
Foto: Branimir Gubić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika