Od:
Do:

​Proslava Gospe od Anđela – Porcijunkule u Čakovcu

​Proslava Gospe od Anđela – Porcijunkule u ČakovcuČAKOVEC, 2. 8. 2024.
Središnje euharistijsko slavlje proslave Gospe od Anđela u Čakovcu u petak, 2. kolovoza, predslavio je varaždinski biskup Bože Radoš.
Slavlje je počelo okupljanjem na čakovečkom Trgu Republike kod gradskog sata. S toga mjesta brojni su vjernici u zajedništvu s ministrantima i svećenicima te udrugama, KUD-ovima i predstavnicima županijskih i gradskih vlasti krenuli za slikom Gospe od Anđela koju je nosila Zrinska grada. Dolaskom procesije do mjesta slavlja u samostanskom dvorištu gvardijan i župnik župe svetog Nikole biskupa u Čakovcu fra Filip Đurđević pozdravio je okupljene kao i slušatelje Radio Marije koji je prenosio slavlje uživo putem radijskih valova. Napose je izrazio dobrodošlicu biskupu Radošu koji se rado odazvao pozivu na slavlje.

Nakon navještene riječi Božje, biskup je u homiliji istaknuo kako je Porcijunkula komadić raja na zemlji, a sveti Franjo htio je da ga svi ljudi dožive kroz dar potpunog oprosta. „Marija je u susretu s Anđelom doživjela neobičan pozdrav: 'Raduj se milosti puna', a ta radost susreta s anđelom, s onim nebeskim, spušta se i danas na Božje vjerne koji žele u daru potpunog oprosta doživjeti obraćenje, obraćati se Gospodinu, stupiti s njime u razgovor, živjeti za njega kako je to i Blažena Djevica Marija činila“, istaknuo je, između ostaloga, biskup.

Na kraju misnog slavlja fra Filip je s vjernicima izmolio potpuni oprost te zahvalio svima koji su se okupili na slavlje, onima koji su sudjelovali u pripravi i trodnevnici, napose fra Siniši Puciću koji je vodio program trodnevnice i mons. Boži Radošu koji je na ovo slavlje došao sa svoga odmora. Čestitao je svima i sretan blagdan oprosta, kako to čine i vjernici u Italiji odakle je potekao ovaj blagdan.

Nakon što je biskup udijelio blagoslov, susreo se s vjernicima, predstavnicima vlasti, članovima udruga i KUD-ova te već tradicionalno u podne pucao iz topa koji je priredila Zrinska garda.

Kroz proteklih 365 godina franjevačka crkva sv. Nikole biskupa u Čakovcu postaje na blagdan Gospe od Anđela pravo marijansko svetište u koje dolaze brojni vjernici iz Međimurja, Varaždina, Zagorja, Podravine, Slovenije, Mađarske i šire. Tako je bilo i ove godine kad je mnoštvo vjernika, štovatelja BDM od Anđela, bilo spremno primiti dar oprosta hodočasteći u međimurski „Asiz“ kako bi doživjeli ono što je i sv. Franjo prije više od osam stoljeća doživio u crkvici Porcijunkuli podno Asiza.
 
Tekst: Fra Filip Đurđević, gvardijan i župnik Župe sv. Nikole biskupa u Čakovcu
Foto: Službene fotografije Grada Čakovca


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika