Od:
Do:

​Proslava Škapulareva kod varaždinskih franjevaca

​Proslava Škapulareva kod varaždinskih franjevacaVARAŽDIN, 21. 7. 2023.
Svetkovina Gospe Karmelske - Škapularevo svečano je proslavljena u nedjelju, 21. srpnja, u franjevačkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu. Misno slavlje predvodio je gvardijan franjevačkog samostana sv. Mihovila u Subotici fra Ivan Miklenić.
Misu su koncelebrirali gvardijan varaždinskog samostana fra Dragan Grizelj, vlč. Stjepan Mostečak, O. Danijel Hranilović, vlč. Petar Golubić, fra Lucije Jagec, vlč. Alojzije Pakrac, vlč. Franjo Radek i vlč. Petar Mlakar.

Na početku misnog slavlja predvoditelj je pozdravio sve okupljene te istaknuo kako 351. godinu u varaždinsku crkvu sv. Ivana Krstitelja dolaze vjernici kako bi slavili Majku Božju Škapularsku i molili zagovor za svoje obitelji, za cijeli svijet te za svoje nakane. „Dok danas slavimo Škapularevo, blagdana Gospe od brda Karmela, prisjećamo se proroka Ilije koji je vatreno branio vjeru u Izraelu i grmio, glasno pozivao i propovijedao da se narod odvrati od praznovjerja i štovanja poganskih idola te da se vrati vjeri u svoga Boga. I mi smo pozvani odvratiti se od svakoga zla i grijeha“, rekao je fra Ivan te pozvao na pokajanje za grijehe.

Nakon pokajničkog čina i zaziva „Gospodine, smiluj se“ fra Ivan je blagoslovio novoobnovljene kipove Gospe Škapularske, sv. Terezije Avilske i sv. Šimuna Stocka koji su povezani s karmelskom duhovnošću.

Vlč. Stjepan Mostečak, župnik u Sračincu, navijestio je Evanđelje, a potom je uslijedila homilija fra Ivana Miklenića. „Zborna molitva i čitanja koja smo čuli spominju vrh, brdo. Karmelska duhovnost put prema Bogu zamišlja kao uspinjanje na brdo. I zaista postoji jedno brdo, brdo Karmel (voćnjak, uređen vrt) koje podsjeća na Eden u kojem je čovjek živio u skladu s Bogom. Nakon što je čovjek narušio taj sklad, Bog započinje povratak prema obnovljenom skladu koje će se također dogoditi na jednom brdu, na brežuljku izvan Jeruzalema, na Kalvariji, na Golgoti. Na brdu Karmelu prorok Ilija izvojevao je veliku pobjedu nad štovateljima lažnih bogova i tako tajanstveno navijestio jedno drugo brdo na kojem će konačno biti pobijeđen lažni bog, Đavao. Pobijedit će ga novi Ilija, tj. Isus Krist koji će prinijeti samoga sebe kao žrtvu okajnicu svih nas i cijeloga svijeta. Kalvarija je brdo na kojem Isus oporučno ostavlja svoju Majku Ivanu, a po Ivanu svima nama, kako smo čuli u Evanđelju“, rekao je propovjednik.

Istaknuo je kako dolazak na škapularsko proštenje smijemo prepoznati kako dan boravka s Bogom i druženje s Blaženom Djevicom Marijom. „Kad dođemo k svojoj Majci, tada smo kod kuće i tada smo spremni zaboraviti sve nesuglasice. Majka okuplja obitelj i voli svako dijete, iako je ponekad tvrdoglavo i ide krivim putom. A Marijin život je najvjerniji izražaj svega onoga što je Isus govorio i bio. Ne samo da mu je tjelesna majka, nego mu je najbolja i najvjernija učenica jer je osluškivala i pohranjivala Božju riječ u svoje srce i o njoj razmišljala. Zato i danas molimo da nas Marijin zagovor prati da stignemo sve do vrha, gdje je Krist“, istaknuo je te poručio kako kršćanin na putu prema vrhu, prema Bogu, nije sam nego da su s njim sveci kao primjer i uzor, od kojih mnogi upravo i rese varaždinsku franjevačku crkvu.

„Najizvrsnija hodočasnica koja je stigla na cilj, vrhunac puta prema Bogu i sveci koji su postigli otkupljenje i raduju se u nebu, žele nas danas poticati da hrabro koračamo korak po korak, dan po dan, hodeći za Boga“, potaknuo je fra Ivan te se upitao: „Brinemo li se, uzvraćamo li svojim životom ljubav Onome koji je za nas darovao svoj život? Koliko se i kako družimo s Isusom? Znamo li doći pred Isusa i iznijeti mu svoje brige i poteškoće?“. Potom je naglasio: „Znamo da ljudski život nije lak jer je udaren tolikom brigama, no baš zato Isus viseći na križu Ivanu kaže: 'Evo ti majke!'. Baš zato Marija postaje naša majka i zato je danas slavimo pod naslovom Karmelske Gospe ili kako ovdje volimo reći - Majke Božje Škapularske. Prema njoj danas usmjeravamo svoj pogled jer nas potiče na ispravnu pobožnost, na ljubav prema Onome koji je vječan, a to je sam Bog. Isusova i naša Majka želi nam pomoći kako bismo na putu spasenja stekli vječno dobro!“ Istaknuo je kako se Gospu Škapularsku „najljepše može počastiti svojim obraćenjem, predanjem i ljubavlju prema njezinom Sinu kojeg tako ponizno i ponosno, sva lijepa, čista, sjajna i zlatna, drži na obnovljenom kipu u crkvi.“

Govoreći o škapularu poručio je da noseći ga „govorimo da i sami želimo po Marijinom primjeru i zagovoru hoditi u vjeri svaki dan, primiti i prihvatiti Isusa u svoj život svaki dan: 'Želimo ići za tobom Isuse i nositi tvoj jaram ljubavi i žrtve za ovaj svijet, želimo uzeti svoj križ i poći za tobom i s tobom se suobličiti!' Usmjerimo svoj pogled prema njezinom liku i prema vječnim istinama, da prema tom cilju vječnog života koračamo zajedno s njom. Dok je danas častimo, želimo je zamoliti da nas vodi putem koji nas sigurno dovodi na cilja našeg zemaljskog života. 'Marijo, neka nas primjer tvojih kreposti dovede do tvoga sina Isusa i do vječne radosti za koju smo stvoreni!'“, zaključio je fra Ivan.

Na kraju mise gvardijan varaždinskog samostana fra Dragan Grizelj zahvalio je predvoditelju misnoga slavlja, a koji je predvodio i trodnevnicu uoči Škapulareva, svećenicima te svima koji su se ugradili u ovu proslavu. Napomenuo je kako su obnovljeni kipovi Gospe Škapularske, sv. Terezije Avilske i sv. Šimuna Stocka te da se kreće i u daljnju obnovu preostalih kipova u crkvi, za što je potaknuo vjernike da se i sami ugrade u taj pothvat svojim darovima.

Inače, pri franjevačkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu bratovština Majke Božje Škapularske osnovana je 1673. te ove godine slavi 351. obljetnicu postojanja. Iako je car Josip II. još 1786. dokinuo sve bratovštine, u Varaždinu je još uvijek živo štovanje Škapularske Gospe te je ovo možda i najstarija bratovština Gospinog Škapulara u Hrvatskoj. Tako je i prigodom proslave Gospe Škapularske u Varaždinu i ove godine bilo moguće oblačenje škapulara.
Branimir Gubić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika