Od:
Do:

Proslava Velike Gospe u svetištu Majke Božje Močilske u Koprivnici

Proslava Velike Gospe u svetištu Majke Božje Močilske u KoprivniciMOČILE, 15. 08. 2024. Proslava svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo svečano je obilježena u svetištu Majke Božje Močilske u Koprivnici. Proštenjarski dan započeo je jutarnjim euharistijskim slavljem koje je predvodio dugogodišnji domaći župnik mons. Leonard Markač. Brojni okupljeni vjernici imali su prilike čuti lomljenje riječi prigodne homilije župnika koji već 41 godinu za redom pastirski upravlja ovim krajem, u narodu poznatim kao “podravskim rajom”.
 
Središnje euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Ivica Puškadija st., župnik Župe svete Majke Terezije u Starigradu pokraj Koprivnice. U zajedništvu sa svećenicima Koprivničkog i Ludbreškog dekanata vlč. Puškadija u svojoj nadahnutoj propovijedi istaknuo je kako brojni vjernici diljem Lijepe naše hodočaste u marijanska svetišta, prikazujući svoje molitve i žrtve za sebe i sve svoje. Neki od njih ispunjaju svoje zavjete, neki su „zagovoreni“ Majci Božjoj i žele joj izreći svoje zahvale, drugi pak traže njezinu pomoć. Bilo kako bilo, u marijanskim svetištima može se doživjeti onaj djetinji odnos pun čežnje i pouzdanja u Marijino božansko majčinstvo; njenu ljubav prema svakom djetetu i snagu zagovora kod njezinog Božanskog sina - Isusa Krista.
 
Nadalje, vlč. Puškadija pojasnio je kako: “Vjernik nije idolopoklonik. Kipovi i slike, medaljice i nabožni predmeti nisu nikakve amajlije, ni magijski predmeti koji spašavaju ili čine nedodirljivim. Ne! Štovanje slika, kipova i svetaca općenito, ima drugu svrhu. U njima treba prepoznati sebe! Nadahnuti se njihovom vjerom, njihovom žrtvom, njihovom svetošću … Oni su heroji ljubavi i svetosti, praštanja i žrtve i u tome nam mogu biti primjer i poticaj da se i mi odvažimo na takav život, da učinimo taj „skok vjere“, pa da njihovim nadahnućem i zagovorom počnemo živjeti Kristovo evanđelje ljubavi. To nije za slabiće. Kao što treba imati hrabrosti npr. s krilom zaletjeti se prema provaliji, odraziti se i skočiti da bi poletio u visine - tako nešto treba i s vjerom - napraviti „skok vjere“. Lakše je nego s padobranom, jer skačeš u ruke nebeskog Oca, a hrabri te Marija i sveci koji su to učinili. Poseban je to osjećaj! Osjećaj se tako! Jer, kada je čovjek s Bogom - osjeća se posebno”- istaknuo je vlč. Puškadija. Euharistijsko slavlje glazbeno su oblikovali župni zbor “Marija” i zbor mladih “Eshaton”.
 
Već tradicionalno, slavlju je prethodila zavjetna procesija od kapele Svetoga Jožefa kojoj su se pobožnom pjesmom i molitvom pridružili brojni koprivničanci, župljani i hodočasnici okolnih krajeva predvođeni župnikom mons. Markačem. Uz tu procesiju, baš kako pjevamo u marijanskoj pjesmi “...iz mnogih krajeva hrlimo k tebi…” tako su i brojni hodočasnici iz smjera Rasinje (Subotice Podravske), Koprivničkog Ivanca i župe svetoga Leopolda Bogdana Mandića u organiziranim procesijama pristigli u ovo marijansko svetište. 
 
Večernje zahvalno euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Damir Slamek, župnik Župe svetoga Ivana Krstitelja u Koprivničkom Ivancu.
Fotografije: Zvonimir Markač
Tekst : Ivon Fabijanec

 
 
 
 


Slika
Slika
Slika
Slika