Od:
Do:

U Jalžabetu proslavljen župni blagdan sv. Elizabete Ugarske

U Jalžabetu proslavljen župni blagdan sv. Elizabete UgarskeJALŽABET, 17. 11. 2015. 
U Jalžabetu u Donjovaraždinskom dekanatu proslavljena je nebeska zaštitnica župe, sv. Elizabeta Ugarska.

Svečano misno slavlje u utorak 17. studenoga u zajedništvu s dvadesetak svećenika Donjovaraždinskog i okolnih dekanata predvodio je vlč. mr. Karlo Šimek, župni vikar u Prelogu. U propovijedi je, osobito u razgovoru s prisutnom djecom, pozvao sve da i oni poput svete Elizabete budu oni koji vrše djela milosrđa, te svima zaželio da ta djela milosrđa budu vidljiva u svakodnevnici. Na kraju mise domaći župnik vlč. Josip Vidović čestitao je Dan Općine načelniku mr. Mirku Magiću, predsjedniku Općinskog vijeća dr. sc. Josipu Križaniću, donačelniku Vladimiru Pavličeviću i svim općinskim vijećnicima, kao i svim župljanima. Jutarnju i večernju misu isti dan je predvodio župnik Vidović.

Za proslavu župnog blagdana župna zajednica pripremala se trodnevnicom.

Prvoga dana u subotu 14. studenog, na spomendan sv. Nikole Tavelića, misu je predvodio vlč. Tihomir Ciglar, župni vikar iz Nedelišća. Na misi je pjevao i svirao tamburaški zbor mladih iz Velikog Bukovca pod vodstvom Štefanije Šarec (rođ. Cesarec iz Jalžabeta).

U nadahnutoj propovijedi vlč. Ciglar sve je pozvao da spoje milosrđe sv. Elizabete i odlučnost za nasljedovanjem Isusa Krista poput sv. Nikole Tavelića, prvog kanoniziranog hrvatskog sveca. Nakon mise bilo je prigodno druženje mladih iz Velikog Bukovca u župnoj kući.

Drugog dana trodnevnice propovijedao je fra Mijo Hrman, župni vikar u župi sv. Antuna Padovanskoga u Koprivnici. Član je Franjevačkog reda i dugogodišnji misionar, kao i ravnatelj Klasične gimnazije u Slavonskom Brodu, a rodom iz susjedne župe Majke Božje Snježne iz Trnovca. Pozvao je na poseban način prisutne roditelje krizmanika i prvopričesnika da budu odgovorni odgojitelji svoje djece kao što je to bila sveta Elizabeta Ugarska.

Trećeg dana trodnevnice u ponedjeljak 16. studenog misu je predvodio i propovijedao vlč. Leonardo Šardi, župni vikar u Sračincu koji se ujedno usavršava u pastoralu za gluhonijeme osobe. Potaknut misnim čitanjima sve je pozvao da bližnjima u nevolji budu na pomoć, posebice onima koji su potrebiti naših očiju, ruku, nogu ili uha.
 
opširnije..