Od:
Do:

U Madžarevu spomen obljetnice smrti službenice Božje Marice Stanković

U Madžarevu spomen obljetnice smrti službenice Božje Marice StankovićMADŽAREVO, 8. 10. 2015. 
U četvrtak 8. listopada Madžarevo, rodno mjesto oca službenice Božje Marice Stanković, Fabijana pl. Vragovića, posjetilo je stotinjak hodočasnika iz Krčke biskupije predvođenih vjeroučiteljicom Mirjanom Žužić.

Hodočasnici, veliki štovatelji lika i djela službenice Božje Marice Stanković, pristigli su iz svih župa Krčke biskupije, a Madžarevo je bilo prvo odredište njihova dugog hodočasničkog puta. Glavni razlog hodočasničkog puta bilo je obilježavanje obljetnice smrti službenice Božje Marice Stanković, koja je preminula 8. listopada 1957. godine u Zagrebu.

U Madžarevo hodočasnici su prispjeli tijekom jutra, a dočekani su pjesmom "Dobro mi došel prijatelj" koju je izveo zbor umirovljenika "Prigorčica" iz Bisaga. U ime župljana hodočasnike je pozdravio župnik vlč. Vjekoslav Vidaček te ih ukratko upoznao s povijesti župe sv. Vida i sv. Jurja. Nakon razgleda župne crkve uslijedila je pobožnost križnog puta koju je predvodio župnik Vidaček uz pomoć hodočasnika koji su na postajama čitali razmišljanja o muci Isusovoj iz brojnih zapisa i književno-duhovnih uradaka Marice Stanković. Pobožnost je upotpunio i zbor "Prigorčica" pjevajući poznate marijanske pjesme.

S povijesti mjesta i specifičnostima novomarofske tradicijske kulture hodočasnike je kratkim izlaganjem upoznao etnolog Tibor Martan, dok je Turistička zajednica Grada Novog Marofa priredila hodočasnicima prigodne brošure i letke informativnog sadržaja.

Nakon odlaska iz Madžareva hodočasnici su krenuli put Zagreba gdje su obišli posljednje počivalište službenice Božje Marice Stanković na groblju Mirogoj. Svoj hodočasnički put završili su u zagrebačkoj katedrali na misi zadušnici za službenicu Božju Maricu Stanković, koju je predvodio krčki biskup Ivica Petanjak.