Od:
Do:

Ustrajnost u traženju

Ustrajnost u traženjuVARAŽDIN, 10. 10. 2024.
Radost susreta s Gospodinom obilježava svaki susret zajednice „Bartimej“. Župa svetog Josipa u Varaždinu tako je i ovoga četvrtka, 10. listopada 2024. godine, okupila 30-ak članova koje su dočekale kišne kapi, no ni one nisu mogle pokvariti njihovo druženje i susret.

Kreativnu je radionicu vodila Ivana Peček, članica Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, a čitali smo tekst iz Lukina evanđelja (Lk 11, 5-13) u kojem Isus poziva da od Gospodina tražimo što god poželimo. Na početku bilo je riječi o prijateljima. Pravi su nam prijatelji oni u koje se možemo pouzdati, a to smo otkrili još proteklog tjedna govoreći o anđelima. Prijateljstva se trebaju njegovati u dobru i zlu, u zgodno i nezgodno vrijeme, i ne trebamo se ustručavati bilo što tražiti od prijatelja ako nam to on može ostvariti. Naš je prijatelj i Bog koji nas poziva da budemo tražitelji. Ako od Boga što tražimo i ne posustajemo, ako kucamo, zasigurno ćemo dobiti i odgovor i vrata će nam biti otvorena. Nakon pročitanog evanđeoskog teksta svi okupljeni mogli su reći što im se svidjelo, što su bolje ili slabije razumjeli i otkriti koliko su ustrajni u svojim traženjima da bi uspjeli doći do cilja. Sudionici radionice najčešće ne odustaju od traženja i ako ne uspiju iz prvog pokušaja, doći će do rješenja nešto kasnije. Govorili smo i o odlikama pravog prijatelja koji treba biti susretljiv, vedar, nasmijan i dobre volje, spreman da nas posluša čak i kad mu se samom to ne da zbog nedostatka vremena. Zatim smo prešli na uvježbavanje oživljavanja evanđelja u kojem Isus govori o pravim prijateljima koji će i u ponoć biti na usluzi da svom prijatelju posude tri kruha, i to usprkos iscrpljenosti i umoru. Slično je i s roditeljima prema djeci: neće im dati nikad ništa loše ili što djeca ne bi od njih zatražila pa da umjesto ribe dobiju zmiju ili umjesto jajeta štipavca. Ako tražimo, nalazimo i ako kucamo, otvorit će nam se jer Bog je upravo takav da se javlja kad je to najpotrebnije i zato zaslužuje našu slavu i hvalu.

Kasnije je uslijedilo i pisanje molitve vjernika, a zapjevali smo i pjesme „Predivan“ i „Marijo, o Marijo“, pripremivši se tako za svetu misu, koju je u 18:30 sati predvodio mladomisnik vlč. Josip Sarić, uz suslavlje vlč. Leonarda Šardija i vlč. Matije Filipovića, župnog vikara u Ivancu i povjerenika mladih Varaždinske biskupije. Članovi zajednice „Bartimej“ aktivno su sudjelovali u čitanjima, ministriranju, oživljavanju evanđelja i u molitvi vjernika na radost okupljenih župljana i svih nazočnih. U propovijedi vlč. Josip Sarić sve je pozvao da budemo ustrajni u traženju i molitvama, da Bogu budemo „dosadni“ kako bi naše molitve bile i uslišane. Pritom se ne smijemo razočarati u Gospodina ako nam se vrata odmah ne otvore pošto zakucamo, već treba vjerovati u drugu priliku koju nam Bog obilno i svojom dobrotom pruža. Ukratko, nema predaje ni odustajanja!

Svjesni da je Bog uistinu dobar prema svima, koračamo dalje te s vjerom i radošću pronalazimo plodove Božje dobrote, a tako će biti i sljedećeg četvrtka, 17. listopada, od 16 do 19 sati. Župa svetog Josipa i članovi zajednice „Bartimej“ s najsrdačnijom vas dobrodošlicom očekuju.
 
Danijel Kralj