Od:
Do:

​Vlč. Silvio Košćak obranio doktorsku disertaciju

​Vlč. Silvio Košćak obranio doktorsku disertaciju
























ZAGREB, 8. 10. 2024.
Doktorsku disertaciju s naslovom „Rationale divinorum officiorum Vilima Duranda (1230. - 1296.) kao primjer srednjovjekovne predtraktatske ekleziologije“ obranio je u utorak, 8. listopada, na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu vlč. lic. theol. Silvio Košćak, svećenik Varaždinske biskupije i župnik župe sv. Jurja u Trnju.
Doktorsku disertaciju priredio je na doktorskom studiju fundamentalne teologije pod mentorstvom prof. dr. sc. Ivana Bodrožića. Tematikom izazovna, a metodologijom interdisciplinarna doktorska disertacija istražuje predtraktatsku ekleziologiju u liturgijskom izlaganju Vilima Duranda naslovljenom Rationale divinorum officiorum. Zaokruženi traktati o Crkvi, tj. temelji ekleziologije nastaju nakon objave bule Unam sanctam pape Bonifacija VIII. objavljene 18. studenoga 1302. godine. Poslije spomenute bule nastaje prvi cjeloviti traktat o Crkvi Jakova iz Viterba De regimine christiano 1302. godine.
 
Doktorand je istražio ekleziološki nauk u djelu Vilima Duranda (1230. - 1296.) Rationale divinoroum officiorum, srednjovjekovnoj liturgijskoj ekspoziciji koju je Durand napisao za potrebe poučavanja klera. Rationale pripada teološkim tekstovima koji tumače bogoslužje od apostolskog doba, preko patristike do razvijenog srednjeg vijeka. U obrazlaganju liturgije Durand je pritom koristio novozavjetne i patrističke tekstove kompilirajući ih kako bi čitateljima uz liturgijske elemente pojasnio i otajstvo Crkve, a po čemu je doktorand zaključio da u Rationalu Durand donosi tekst koji pripada predtraktatskoj ekleziologiji.
 
Doktorski rad podijeljen je u tri poglavlja. U prvom poglavlju Duranda i njegovo djelo smješta  u širi kontekst teološke misli i reformskih pokušaja Crkve razvijenog srednjeg vijeka (1000. - 1300.). U drugome poglavlju donosi prikaz istraživačkog materijala i deskripciju eklezioloških elemenata pronađenih u Durandovom Rationalu. Treće poglavlje donosi teološku analizu prethodno prikazanih eklezioloških elemenata. U istraživanju eklezioloških elemenata pronađenih u Rationalu korištena je metoda analize, deskriptivna metoda i metoda sinteze.
 
Istraživanjem za doktorsku disertaciju doktorand vlč. Košćak zaključio je da je Rationale predtraktatski primjer prenošenja nauka o Crkvi. Teološkom analizom doktorand je Durandov Rationale, knjigu iz koje su klerici učili tijekom stoljeća, a koja je utjecala i na daljnji razvoj liturgike, prikazao u svjetlu ekleziologije. Time je dao znanstveni doprinos po kojemu je tumačnjem obrednosti Crkve u Rationalu dao uvid u povijest liturgije te u povijesno-teološka gibanja i razvoj ekleziologije na prijelazu 13. u 14. stoljeće.
 
Povjerenstvo za obranu doktorskog rada činili su izv. prof. dr. sc. Branko Murić, prof. dr. sc. Ivan Bodrožić i dr. sc. Kristijan Kuhar. Nakon predstavljanja doktorskoga rada, doktorand Košćak odgovarao je na pitanja Povjerenstva. Odgovorima je dokazao izvrsnost u poznavanju tematike, kako fundamentalne teologije, povijesti kršćanske književnosti, tako i srednjovjevkovne crkvene povijesti. Predsjednik Povjerenstva izv. prof. dr. sc. Murić proglasio je vlč. Silvija Košćaka doktorom znanosti iz znanstvenog područja humanističkih znanosti, znanstvenog polja teologije i znanstvene grane fundamentalne teologije, dodijelivši mu ocjenu summa cum laude.