Od:
Do:

Zahvalno hodočašće na Trsat i u Karlovac povodom 50 godina svećeništva preč. Valenta Posavca

Zahvalno hodočašće na Trsat i u Karlovac povodom 50 godina svećeništva preč. Valenta PosavcaKARLOVAC, 31. 7. 2024.
Pedesetak hodočasnika sudjelovalo je na zahvalnom hodočašću Majci Božjoj Trsatskoj i svetom Josipu u Karlovcu povodom 50 godina svećeništva preč. Valenta Posavca u srijedu 31. srpnja. Preč. Posavec, župnik Župe sv. Marka evanđelista na Vinici i dekan Ivanečkog dekanata, svoju zlatnu misu proslavio je u nedjelju 28. srpnja 2024. te ovim hodočašćem zahvalio organizatorima tog zlatomisničkog slavlja. Hodočašću se pridružio i vlč. Alojzije Pakrac, župnik Župe bl. Alojzija Stepinca u Ivanovcu.

Na povratku s Trsata hodočasnici su sudjelovali na misnom slavlju u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu koje je predslavio mons. Antun Sente ml., rektor Josipova svetišta, koji je preč. Posavcu čestitao na 50. obljetnici svećeništva te mu uručio repliku čudotvornog kipa svetog Josipa iz Josipova svetišta.

Preč. Posavec slavo je svoju mladu misu 1974. u Župi Kraljice Svete Krunice u Remetincu.

Prvu svećeničku službu vršio je kao kapelan u Župi svetog Stjepana u Botincu iz koje 1975. odlazi na istu službu u Župu Uzvišenja svetog križa u Sisak.

Godine 1977. postaje župnik Župe svete Marte u Šišincu i Pohoda Blažene Djevice Marije u Starom Farkašiću do 1980. kada je premješten u Župu svetog Lovre u Petrinju. 1988. imenovan je župnikom na Vinici gdje djeluje i danas.

U prigodnoj homiliji mons Sente, podsjetio je kako je za svetog Ignacija poznato da je nakon ranjavanja, a za vrijeme oporavka, imao na izbor za čitanje samo dvije knjige: "Život Isusa Krista" od Ludolfa kartuzijanca i "Zlatne legende" (o životima svetaca) Jakova de Voragine. Iako mu se ispočetka nisu sviđale, pritisnut dosadom počeo ih je čitati. Upravo su ga te knjige svakim danom sve više osvajale te je u njemu započeo proces obraćenja i upoznavanja s Božjom providnošću koja ga je dovela do osnivanja i vođenja nove redovničke zajednice Družbe Isusove.

Poručio je kako bi možda i današnjem čovjeku trebalo "ograničiti" raznovrsne ponude koje ga odvraćaju od bitnoga i prečesto zavode i vode u neki nerealan, često i grešan svijet. Različite ovisnosti i tragični završetci zemnog putovanja mnogih, pa i poznatih i javnih osoba, samo su potvrda tome. Stoga je potrebno da se, poput svetog Ignacija, ljudi znaju hraniti dobrim sadržajem koji će ih dovesti do Boga, a onda i susreta s bližnjim u kojem se Bog otkriva. „Upravo je to biser i njiva s dragocjenim blagom o kojemu nam progovara Isus u današnjem Evanđelju”, kazao je u svojoj homiliji mons. Sente.

Ljepoti liturgijskog slavlja doprinijeli su članovi zbora mladih "Agape" vođeni Josipom Vukovićem.

 
Tekst: Antun Sente
Fotografije: Josip Vuković


Slika
Slika