Od:
Do:

Završio projektni tjedan „Bartimej 2024.“

Završio projektni tjedan „Bartimej 2024.“LUDBREG, 24.-28.6.2024.
Projektni tjedan „Bartimej 2024.“ u organizaciji Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije i u suradnji s međunarodnom Zakladom „socioMovens. Giving Europe a soul“ započeo je u ponedjeljak, 24. lipnja, okupljanjem sudionika u Pastoralnom centru u Ludbregu, a završio u petak, 28. lipnja, zajedničkim misnim slavljem i podjelom certifikata u Ludbregu. 
Dvadesetak sudionika ovog projektnog tjedna tijekom pet dana upoznavali su se s korisnicima različitih udruga osoba s invaliditetom s područja Varaždinske i Međimurske županije. Tako su u utorak, 25. lipnja, posjetili dvije udruge: Udrugu gluhoslijepih osoba Varaždinske županije te Udrugu gluhih i nagluhih grada Varaždina i Varaždinske županije.

U jednoj od spomenutih Udruga sudionici projekta „Bartimej 2024.“ upoznali su se sa znakovnim jezikom te su naučeno imali mogućnost i prezentirati u susretu s gluhim i nagluhim osobama. „Imali smo kratku edukaciju o zajednici gluhih i nagluhih osoba. Osim kulture gluhih, naučili smo osnovne pojmove na znakovnom jeziku: predstaviti se, reći otkud dolazimo, koliko imamo godina te kako komunicirati četiri čarobne riječi“, rekla je u izjavi za Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije Morena Šuk, komunikacijska posrednica u Udruzi gluhih i nagluhih grada Varaždina i Varaždinske županije.

Udruga djeluje već više od 70 godina i ima preko 100 članova svih uzrasta. „Jako smo usmjereni na najmlađi uzrast pa smo tako zahvaljujući projektu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike imali priliku provoditi logopedske vježbe za našu dječicu. Udruga je aktivna i u projektima drugih gradova i općina. Usto, provodimo različite aktivnosti i edukativne radionice za naše članove, pratimo njihov interes kako bismo im što kvalitetnije ispunili slobodno vrijeme“, istaknula je Šuk.

Sudionici su prestale dane projektnoga tjedna, između ostaloga, posjetili i Dom za nezbrinutu djecu u Hrvatskom Leskovcu, Dnevnik boravak djece „Dr. Antun Bogdan“ u Čakovcu, Centar DOSTI u Podturenu, a „hodali su u cipelama“ i djece s poremećajem iz spektra autizma i sljepoće kroz različite edukacije i radionice, a imali su i susret sa zajednicom Bartimej koja se redovito okuplja četvrtkom u Župi sv. Josipa na varaždinskoj Banfici. Nakon proteklih tjedan dana izrazili su zahvalnost i zadovoljstvo što su se upoznavali s teškoćama osoba s invaliditetom jer su puno toga mogli naučiti, ali i 'razbiti' neke strahove i predrasude. Također, ističu kako su ih se dojmili zajednički večernji susreti i razgovori (refleksija) o temi ostvarenih susreta dotičnoga dana, kao i mogućnost sudjelovanja na misi svakoga dana.

Podsjetimo, ovaj projekt - koji se održava već osmu godinu - želi senzibilizirati mlade za osobe s invaliditetom, odnosno za socijalni i društveni angažman. „Sve se temelji na Socijalnom nauku Crkve pa tako kroz ovih pet dana gradimo naš zajednički život na tri stupa: zajedništvu - smješteni smo u Pastoralnom centru u Ludbregu, duhovnosti - svaki dan kroz evanđelje dobivamo poticaje koje ćemo pokušati živjeti u susretu s osobama koje susrećemo i treći stup je socijalni angažman - idemo u konkretne udruge osoba s invaliditetom. Želimo da sudionici ostvare susret s korisnicima te da svaki oblik invaliditeta upoznaju teoretski i praktično. Na kraju svakog dana sjednemo u krug i razgovaramo o onome što smo tog dana doživjeli i pitamo se gdje smo i kako taj dan živjeli evanđelje“, rekao je povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji Varaždinske biskupije vlč. Leonardo Šardi.

„Bartimej 2024.“ može se pratiti na Facebook stranici Pastorala osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji Varaždinske biskupije, a cijeli projekt završio je u petak, 28. lipnja, misom, zajedničkim ručkom te podjelom certifikata.

Branimir Gubić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika