Od:
Do:

​Župa Kneginec svečano proslavila župnu zaštitnicu sv. Mariju Magdalenu

​Župa Kneginec svečano proslavila župnu zaštitnicu sv. Mariju MagdalenuKNEGINEC, 23. 7. 2024.
Središnje misno slavlje svetkovine sv. Marije Magdalene u Župi Kneginec u ponedjeljak 22. srpnja predslavio je generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije preč. Krunoslav Novak u koncelebraciji svećenika iz dekanata te dvojice domaćih svećenika.
U propovijedi preč. Novak približio je dijelove evanđelja u kojima se spominje sv. Marija Magdalena te naglasio kako župljani trebaju biti ponosni što su njihovi preci za svoju nebesku zaštitnicu odabrali upravo sv. Mariju Magdalenu, veliku pokornicu, koja je bila prva svjedokinja Isusova uskrsnuća.

Poziv preč. Novaku upućen od vlč. Puškadije, ml. da predslavi središnje misno slavlje nije slučajan. Naime, kako je to u zahvalnom govoru istaknuo vjeroučitelj Josip Jelušić,  preč. Novak je u Župi, davne 2000. godine, započeo svoju župničku službu. Iako je bio vrlo kratko (dvije godine) u Župi, ostavio je duboki trag i župljani ga se rado sjećaju i rado ga susreću.

Kako preč. Novak ove godine slavi 25 godina svećeničke službe, vjeroučitelj Josip mu je uime župljana čestitao taj jubilej, a župnik Ivica mu je za tu prigodu, u ime svih župljana, darovao sliku župne crkve, rad slikarice Biserke Vitez.

I sam predslavitelj istaknuo je na kraju misnoga slavlja radost što je ponovno u Župi Kneginec te kako ga veseli ponovno vidjeti lica „svojih župljana“ te da uvijek rado govori kako je bio župnik u Knegincu.

Župnik je zahvalio svim župljanima, a posebno svima koji su uključili na bilo koji način u pripremu ovogodišnjeg slavlja - pastoralnom i ekonomskom vijeću, Caritasu, ministrantima, čitačima, pjevačima, orguljašici, zvonarima i općini Kneginec koja, uz župljane, svojim donacijama sudjeluje u obnovi glavnoga oltara župne crkve koji je već neko vrijeme na restauraciji.

„Dragi župljani, na dobro Vam došao dan Svete Marije Magdalene, zaštitnice naše kneginečke župe! Neka nas sve, od onih najmanjih do najstarijih, Marija Magdalena prati na životnim lutanjima i zagovara kod Božjega prijestolja!“, čestitao je župnik vlč. Puškadija, ml.

Ovogodišnja priprava u čast sv. Marije Magdalene započela je u nedjelju, 14. srpnja, koncertom klasične glazbe u župnoj crkvi, nastupom učenika Glazbene škole Varaždin -župljana i njihovih gostiju.

Prvi dan trodnevne priprave u petak, 19. srpnja, bio je obilježen susretom nemoćnih i bolesnih. Misu je predvodio i propovijedao vlč. Matija Vonić, župnik u Jalžabetu. Nakon propovijedi podijeljen je, svima koji su osjetili potrebu, sakrament bolesničkog pomazanja. I ove godine, nakon mise slijedilo je druženje sa starijima i bolesnima u organizaciji članica župnog Caritasa.

Drugoga dana trodnevnice u subotu, 20. srpnja, glavna misao duhovne priprave bila je „Zajedništvo žive Crkve - agape“. Predslavitelj drugoga dana trodnevnice bio je preč. Stepan Najman, župnik župe sv. Nikole u Varaždinu i dekan Istočnovaraždinskog dekanata i kanonik Zbornog kaptola.

Uočnicu (treći dan trodnevnice) na čast sv. Marije Magdalene predvodio je vlč. Hrvoje Damiš, župnik u Trnovcu i studentski kapelan. Nakon mise slijedilo je, već tradicionalno, druženje župljana uz glazbu, ples i roštilj.

Na samu svetkovinu sv. Marije Magdalene proslavljene su tri mise. Jutarnju kao i večernju - zahvalnu misu, predvodio je župnik vlč. Ivica Puškadija, ml. u župnoj crkvi.

Tekst: Josip Jelušić, vjeroučitelj
Foto: Igor Furjan


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika