Od:
Do:

Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije i sakralna baština župe Molve

Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije i sakralna baština župe Molve

MOLVE, 19. 4. 2010.

«Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije i sakralna baština župe Molve» naslov je impozantne monografije autora Dragana Damjanovića.

Knjiga je bogato opremljena, a fotografije, razni dokumenti i prilozi daju joj još veću vrijednost tim više što je autor na najvišoj znanstveno-istraživačkoj razini predočio sadržaj budućem čitateljstvu.

Više od 300-njak stranica govore od samih početaka pripreme gradnje kroz koje su vjernici župe Molve morali prolaziti, tijeku same gradnje i njenom završetku. Bila je to velebna građevina u ondašnje vrijeme kada je građena (1855-1862.). U to je vrijeme selo Molve brojalo samo 140 obitelji. Gotovo je nevjerojatno da su se Molvarci odlučili na takav pothvat bez nekih konkretnih jamstava od strane vlasti kojoj su se ipak obraćali za pomoć.

Projektant molvarske crkve bio je Franjo Klein iz Beča a po riječima autora monografije arhitektonsko rješenje crkve u Molvama vrhunac je romantizma u hrvatskoj sakralnoj arhitekturi. Molvarska crkva spominje se kao jedan od najreprezentativnijih (ako ne i najreprezentativniji) primjer sakralnog graditeljstva romantizma u Hrvatskoj. Prema proračunu arhitekta u nju može stati od 2.300 do 2.600 ljudi. Molvarska crkva toliko nadmašuje većinu ostalih krajiških crkava da su je suvremenici uspoređivali s katedralom. Ukupna dužina crkve iznosi 43 m, širina u transeptu oko 27, a u brodu 11,5 metara. Visina broda je oko 15 m, a tornja 45 m.

Iako su dobili određenu pomoć od Zagrebačke nadbiskupije i državnih tijela, najveći dio tereta gradnje ove impozantne građevine ipak je pao na same Molvarce. Procjena troškova gradnje kreće se od oko 66.000 forinti pridodani uz ručnu i voznu tlaku samih mještana (odradili 277 dana ručne i 134 dana vozne tlake). Računa se da je svaka kuća u Molvama darovala oko 220 forinti za gradnju, što je bio doista respektabilni iznos.

Opremljenost crkve kroz oltare i propovjedaonicu, oslikani zidovi, orgulje, zvona te ostala crkvena oprema pridonose tome da s pravom crkvu Marijina Uznesenja vjernici i hodočasnici koji dolaze u Molve zovu i «podravskom katedralom».

Urednici knjige su Eugenija Ehgartner i Mario Kolar, recenzenti su Zvonko Maković, Hrvoje Petrić i Zlatko Jurić, a stručni savjetnik fra Ivan Poleto.

Knjiga u izdanju Leykam international Zagreb objavljena je uz financijsku potporu Općine  i župe Molve, Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske. Može se nabaviti u župnom uredu u Molvama.

D. Kokša