Trajno euharistijsko klanjanjeDuhovni centar Varaždinske biskupije VeternicaPastoralni centar Varaždinske biskupije LudbregLudbreško svetišteSamostan sestara Klanjateljica Krvi Kristove, IvanecLiturgija danaNedjeljna poruka
Od:
Do:

23. nedjelja kroz godinu B

GLUHIMA DAJE ČUTI, NIJEMIMA GOVORITI! (Mk 7, 31 - 37)
    
Biblijska nam čitanja ove nedjelje po Isusovom čudesnom ozdravljenju gluhonijemog čovjeka objavljuju Krista koji kao Sin Božji čovjeku vraća izgubljeno dostojanstvo. Znamo da su osobe koje imaju zdravstvenih poteškoća, kako u Isusovo vrijeme tako i u naše danas, nerijetko isključene iz zajednice ili je narušen njihov odnos s drugim ljudima. Često je bolesno stanje nužno povezano s osamljenošću, napuštenošću i odbacivanjem. U današnjem primjeru bolesnika koji ne čuje i ne govori za očekivati je da nas Crkva želi pozvati na preispitivanje koliko smo socijalno osjetljivi za ljude potrebne naše pomoći, koliko smo spremni nadići predrasude i bez ustručavanja pomagati ljudima u nevolji.

S druge pak strane ove nedjelje prilika nam je preispitati svoj duhovni život. Jesmo li zatvoreni u sebi, jesmo li "duhovno gluhi i nijemi" pa mislimo da nam Božja riječ ništa ne može reći ni pomoći, jesmo li uvjerenja da smo sami sebi dovoljni? Koliko smo spremni javno se izložiti i svjedočiti istinu? Želimo li pošto poto sačuvati svoj mirni, neranjivi svijet ili smo spremni doživjeti kritike, osude i odbacivanje zbog otvorenog svjedočenja istine?

Zanimljiva je činjenica da je Isus ozdravio bolesnika u kraju gdje Židovi nisu bili većinsko stanovništvo. Time je želio pokazati da je njegovo spasenje ponuda svim ljudima dobre volje. Gestom polaganja ruku i molitve Ocu Isus pokazuje djelovanje Duha Svetoga u svijetu. Tako polaganje ruku dobiva veliko značenje u slavljima svih sakramenata. Isusu je očito stalo pomoći tom bolesniku, pokazao je da ga dira njegova nevolja iskazujući mu svoju pažnju i ljubav. Tim osjećajima dodaje svoju molitvu za Očev blagoslov.

Iz ovog čudesnog ozdravljenja gluhonijemoga Crkva je uzela dio obreda u sakramentu krštenja. Izgovaranjem Isusovih riječi "effata - otvori se" krštenik se po vjeri u potpunosti otvara Bogu i njegove uši slušaju Božju riječ, a usta je razglašavaju i iskazuju hvalu Bogu. Isus nije želio da ga ljudi slijede kao ozdravitelja ili političkog vođu. Svojim čudesima slušatelje i sljedbenike želio je privesti obraćenju srca što će ih dovesti do spoznaje da je Bog prisutan u Kristovim djelima te se na njemu ostvaruju obećanja starozavjetnih proroka.

Otvorimo srce i pamet Kristovim spasiteljskim djelima, uključimo se u njegovo dobrotvorstvo ozdravljajući društvene prilike i probleme današnjice jer tako ćemo omogućiti nastajanje novog neba i nove zemlje u suvremenom svijetu.
 
Vladimir Cesar