Trajno euharistijsko klanjanjeDuhovni centar Varaždinske biskupije VeternicaPastoralni centar Varaždinske biskupije LudbregLudbreško svetišteSamostan sestara Klanjateljica Krvi Kristove, IvanecLiturgija danaNedjeljna poruka
Od:
Do:

3. korizmena nedjelja_B

NEMOJ IMATI DRUGIH BOGOVA! (Iv 2, 13-25)

Liturgijska čitanja treće korizmene nedjelje zapravo nas poučavaju o Isusovom navještaju nove pobožnosti te objavi izvrsnijeg bogoštovlja, nadopunjavajući i obogaćujući već dobro znanih 10 Božjih zakona-zapovijedi koje je Mojsije posredovao Izraelcima i svima nama. Tim odredbama Bog nas potiče na vjernost savezu prijateljstva i ljubavi prema njemu i prema bližnjima. Iz toga slijedi da nas tako uče ispravnom bogoljublju i čovjekoljublju. Božji zakoni dokazuju nam da nije moguće, da je nespojivo voljeti Boga, a prezirati i odbacivati ljude. Možemo zaključiti da je nemoguće odvojiti ljubav prema Bogu od ljubavi prema bližnjima.

Isus u shvaćanju i življenju prema Božjim zapovijedima ide dublje. U današnjem odlomku iz Ivanova evanđelja opisanim činom ljutnje i srdžbe zbog zastranjenog i iskvarenog bogoštovlja Izraelaca Isus čovjeka kao osobu objavljuje kao „mjesto susreta s Bogom“. Moramo uzeti u obzir Ivanovu namjeru da je ovaj događaj opisao na početku i tako pokazao Isusov program djelovanja, jer tako je jasno dao do znanja koji je smisao Mesijinog dolaska na svijet – objaviti novo nebo i novu zemlju. Svojim je suvremenicima, a i svima nama danas, pokazao da s Bogom nema nagodbe, pregovaranja, trgovine. Da bi to dokazao Otac nebeski uložio je samog sebe, dao je svog ljubljenog Sina jedinorođenca u zalog za naše spasenje. Stoga moramo shvatiti i prihvatiti da je spasenje dar Očev svakome od nas, dokazan Isusovom žrtvom na križu. Mi svojim životom prema Božjim zapovijedima dokazujemo da nam je stalo i da prihvaćamo Božji poziv, Božji dar te dobrim djelima, molitvom i suradnjom Bogu zahvaljujemo na daru spasenja. Ono je milosni Božji dar koji trebamo prihvatiti.

Isusovi suvremenici većim dijelom, pogotovo pismoznanci i narodni starješine, niti su prihvatili niti su shvatili što im je on govorio. Apostoli su po primanju Duha Svetoga nastavili s gorljivim naučavanjem bîti kršćanske vjere, a Pavao danas Efežanima isto naglašava važnost Kristova križa koji nas poziva na vršenje djela prema Božjim zakonima jer naša ona pokazuju kakva je naša vjera.

Današnjom nedjeljom po dvanaesti put započinjemo akciju Hrvatskog Caritasa „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH“ pod geslom “Da ne ohladi ljubav mnogih (usp. Mt 24,12)” pa smo ovih dana u prilici djelima pokazati svoje čovjekoljublje u skladu s objavljenim katoličkim istinama vjere koje smo dužni ispovijedati. Ne možemo u isto vrijeme redovito i pobožno slaviti euharistiju, molitvom zahvaljivati Uskrslom Kristu, a s druge strane zanemarivati pomaganje bližnjima u potrebi koji su se našli u nekim nevoljama, koji su odbačeni, povrijeđeni ili trpe nepravdu. Molimo zajedno s našim biskupom Josipom Mrzljakom da budućnost Crkve i vjernika u BiH bude ojačana svjedočanstvom zajedništva i snage koje ćemo pokazati djelima konkretne ljubavi darivanjem bližnjih koji nas trebaju.
 
Vladimir Cesar