Duhovni centar Varaždinske biskupije VeternicaPastoralni centar Varaždinske biskupije LudbregLudbreško svetišteDom sv. AnđeleSamostan sestara Klanjateljica Krvi Kristove, IvanecLiturgija danaNedjeljna poruka
Od:
Do:

5. nedjelja kroz godinu B

ISUS DJELUJE U ZNAKU MOLITVE I RADA (Mk 1, 29-39)

Činjenica je da Bog stalno progovara čovjeku – ponekad direktno, ponekad preko odabranih ljudi. U Ponovljenom zakonu čitamo kako je Mojsije bio svjestan da je njegova misija izvršena te se pred ulazak u obećanu zemlju oprašta s Izraelcima i potiče ih na vjernost sinajskom Savezu. Veličina je čovjeka koji u životu prepoznaje svoje granice i kad shvati smisao svog života. Ohrabruje Izraelce  da ih Bog neće napustiti njegovim odlaskom. Stalno će im slati proroke koji će ih voditi i usmjeravati na pravi put po Božjim zakonima. U konačnici Bog će poslati Velikog Proroka koji će svakom čovjeku ponuditi spasenje od zla i grijeha.

Evanđelist Marko nam u današnjem izvještaju svjedoči da se u Isusu ostvarilo Mojsijevo proroštvo, ali neki Izraelci nisu bili spremni na Njegov dolazak i javni nastup s pozivom na obraćenje kao nužnim za spasenje. Isus si je u svojim tumačenjima starozavjetnih tekstova uzimao za pravo uvijek nadodati nešto novo – jer on i jest ispunjenje i dopuna Starog zavjeta, a imao je vlast nad istinom. Suvremenike u sinagogi redovito iznenađuje, ostavlja ih zadivljenima tumačenjem pročitanih tekstova. Nisu navikli na tako direktan govor, a još manje na djela koja su u skladu s naviještanjem. Isus je tumačio svete tekstove kao onaj koji je sama istina, koji ima vlast pa su zato i njegova djela prožeta Duhom Božjim.
Kako u Isusovo vrijeme tako i danas, u svijetu je prisutno zlo na djelu, a pokazuje (skriva) se u nepravdi, iskorištavanju radnika, neisplati zasluženih plaća, ubijanju nevinih ljudi i nerođene djece, odbacivanju starijih i bolesnih ljudi, provalama, prijevarama … Zvuči nam poznato? Kao da listamo stranice raznih internetskih portala sa svakodnevnim vijestima. Činjenica je da sve te nevolje u svijet dolaze zbog čovjekove podijeljenosti i sklonosti da izabere zlo, a odbaci dobro. Ako se u duhu otvori Bogu čovjek će biti po Kristovim zaslugama oslobođen, ako pak odbaci Boga ostat će zarobljen od zla i tonuti sve dublje i dublje. Zao čovjek se aktivno suprotstavlja svemu što je Božje, a to nam danas svjedoči opsjednuti u sinagogi. Zlo u čovjeku ne može biti mirno ako je u Božjoj prisutnosti. Napada i buni se. Isus je lako prepoznao zlo jer je bio ispunjen Duhom Božjim.  Isus svojom riječi izgoni zlo iz ljudi. Da, svaka plemenita riječ pomaže ljudima da se oslobode zla. Dobra riječ liječi dušu. Stoga, ako smo uvijek u Božjoj blizini, ako surađujemo s Duhom Svetim lako ćemo prepoznati grijeh u sebi i oko sebe i kloniti ga se. Isus nam danas jasno otkriva da zlo postoji te nas poziva i obvezuje da se svim silama borimo u sprečavanju širenja zla u svijetu. Najveća je opasnost kad olako shvatimo postojanje i djelovanje zla. Đavao nastupa vrlo mudro jer nas postupno udaljava od Boga i zapravo ne primjećujemo da se odvajamo od Božjeg Duha.

Praktična primjena Isusove riječi jest da i mi budemo pročišćeni u srcu i u svojim riječima. Mi postajemo vesela vijest Isusovog nauka i spasenja. Riječi su ubojitije od oružja, kaže narodna poslovica, ali možemo dodati i da su ljekovitije od svakog lijeka. Neka naš govor i naš život ne budu oni koji će drugima štetiti, nego oni koji će druge uzdizati i liječiti.
 
Vladimir Cesar