Duhovni centar Varaždinske biskupije VeternicaPastoralni centar Varaždinske biskupije LudbregLudbreško svetišteDom sv. AnđeleSamostan sestara Klanjateljica Krvi Kristove, IvanecLiturgija danaNedjeljna poruka
Od:
Do:

Nedjelja Pedesetnice - Duhovi_A

PRIHVATITE DUHA SVETOGA-ON DONOSI MIR!
 
Crkva danas slavi Pedesetnicu, radosni događaj silaska Duha Svetoga nad apostole, što se ujedno naziva i njezinim rođendanom. Prvo nam čitanje donosi opis tog događaja u Djelima apostolskim kao izljev Duha Svetoga s neba, nakon čega su apostoli i ostali učenici izišli u javnost navijestiti Jeruzalemcima radost Gospodinova uskrsnuća. Događaj je ovo koji se razumije ne samo u svjetlu starozavjetnih proročanstava, nego i u svjetlu Gospodinovih obećanja kako će Bog Otac izliti svoga Duha na svako tijelo, da će poslati svoga Duha - Branitelja.

U drugom čitanju iz Prve poslanice Korinćanima Pavao govori o raznim službama unutar kršćanske zajednice. Trostruko je djelovanje. Darovi se odnose na ono što potpomaže Duha, a to je govorenje u jezicima, i prorokovanja. Služba je bila djelovanje unutar zajednice. Najčešće je uključivala posluživanje kod stola i skupljanja milostinje. Pavao je govorio o tim poslovima baš radi toga da istakne kako ni jednu vrstu rada ne treba prezirati ili omalovažavati one koji obavljaju te poslove. Djelovanja su označavala velike uspjehe, uspjehe gdje je bilo potrebno uložiti puno energije, ili uspjeh koji je bio rezultat božanske moći. Budući da su svi ovi darovi ili službe bili očitovanje Duha, ni jednu od ovih stvari ne treba smatrati većom ili uzvišenijom od druge.

Još je jedna stvar bitna. Ni jedna od ovih stvari nije dana osobi radi osobnog uzdizanja, nego radi dobra zajednice, a na slavu Božju. Različitost ovih darova  treba obogaćivati zajednicu, a ne biti razlog svađa među njezinim članovima.
               
Duh Sveti dar je Uskrsloga Krista svojoj zajednici - Crkvi. Isus  u uskrsnom susretu apostolima tri put daje mir – kao poseban dar Duha. U tim je darivanjima Duha ustanovio sakrament pomirenja pa možemo reći kako je taj sakrament dar svim vjernicima po kojem se povezujemo s Ocem, stvaramo poseban odnos prijateljstva. Temelji se na kajanju, praštanju i uspostavi čvrstih veza, kako među ljudima tako i s Bogom. Na nama je koliko ćemo surađivati s darovanim nam Duhom. Pitajmo se danas što i koliko mi znači sakrament pomirenja u životu? Doživljavam li ga kao susret s milosrdnim Ocem ili mu ne dajem posebnu važnost u mojem vjerničkom životu?
               
Ako želimo živjeti od Duha Svetoga, opslužujmo ljubav, ljubimo istinu, čeznimo za jedinstvom. Tako ćemo zadobiti vječnost.
 
Vladimir Cesar