Trajno euharistijsko klanjanjeDuhovni centar Varaždinske biskupije VeternicaPastoralni centar Varaždinske biskupije LudbregLudbreško svetišteSamostan sestara Klanjateljica Krvi Kristove, IvanecLiturgija danaNedjeljna poruka
Od:
Do:

Svi sveti

RADUJTE SE I KLIČITE: VELIKA JE PLAĆA VAŠA NA NEBESIMA!

Cilj čovjekovog života je biti (za)uvijek s Bogom, u Bogu. Biblijska čitanja u slikama nam govore o okupljanju, blagdanu, svečanoj gozbi i miru koji će za Božje izabranike trajati zauvijek. S drugima možemo zajedno živjeti jedino ako se znademo odricati i svakome davati njegovo pravo mjesto, a tako ćemo upoznati i Krista te hodati Božjim putem. Već smo sada na tom putu prema Bogu, a Krist je prisutan u svakom čovjeku. Trajnu, istinsku radost i utjehu u Bogu imaju siromasi, oni koji tuguju, koji su progonjeni, koji su jednostavni u zahtjevima. U susretu s Kristom povezujemo se s potrebnima, On nas poziva da se zauzimamo za njihovo dobro te im u konačnici pomognemo naći nadu u Ocu nebeskom. Isus u blaženstvima svima nama upućuje poziv na rast u svetosti jer ona nam je svima darovana i zadana kao konačni cilj. Miran suživot i mirotvorstvo garancija su posebnog statusa kod Oca – oni će se sinovima i kćerima Božjim zvati.

Isusova blaženstva pokazuju put do svetosti. Tim putem išlo je mnoštvo današnjih slavljenika, a oni su nam poticaj da ih slijedimo te nam na tom putu pomažu svojim zagovorom. Blagdan Svih svetih je spomen svih onih koji su za ovozemaljskog života vjerovali u ljubav i plemenitost, živjeli u poniznosti i jednostavnosti te se nadali vječnom zajedništvu s Ocem nebeskim u vječnosti. Ovo je blagdan svih nas koji čeznemo za životom ljubavi i smirenosti. Vrlo rano se ovaj blagdan slavio između Uskrsa i Duhova, što je samo dokaz čvrste vjere prvih kršćana da je svetkovina svih svetih pobjeda Kristova uskrsnuća u životu ljudi i stalna prisutnost Duha Svetoga u njima. Od osmog stoljeća Svi sveti se počinju slaviti u Rimu upravo 1. studenoga, a poslije devetog stoljeća u cijeloj Crkvi. Upozorava nas da više prepoznajemo plemenitost nego li zloću u ljudima te nas potiče na slavljenje blagdana pobjede dobra nad zlom. Bog poziva sve ljude svih naroda i svih vremena u vječno zajedništvo svoje ljubavi. Isus Krist je otkupitelj svih ljudi, i  svi smo mi pozvani od Boga biti sveti. Bog nas želi voditi k vječnom životu u svoju slavu. On bi htio da budemo dovršeni u njegovoj ljubavi, tako da čista srca gledamo Boga i da u nebu primimo puninu njegovih darova. Svi smo, kao grešni ljudi, upućeni na Božje milosrđe, svi trebamo otkupitelja Isusa Krista.  On nas pere i čisti po  svojoj  žrtvi na križu i posvećuje nas.

Sveti Pavao naučavao je ispravno da su sveti svi oni koji su kršteni, tj. koji žive u Kristovom duhu i ljubavi, pa i onda kada su koji put u tome manjkavi. Svaki je čovjek pozvan da uspije kao čovjek, a time je pozvan i na svetost. Sveci nisu čudotvorci, nisu od rođenja sveti. Kroz život su se borili s napastima i prihvaćali duha ljubavi i mira. Cilj njihova života bio je Kristov duh. Tako živjeti zapravo je najveće čudo u današnjem svijetu. Srce koje istinski ljubi ne umire i već sada svima postaje sveto. Svetost je uvijek vezana uza zajedništvo. Prepoznavanje u svim ljudima i ljudskih i božanskih karakteristika – znak je svetosti. Sveti su svi oni koji na Božju ljubav odgovaraju ljubavlju i dobrotom prema svakom čovjeku. Svi smo mi pozvani da živimo kao Isus, Božji svetac. A to je put sreće i zadovoljstva već sada i u ovome životu.

Kad se trudimo sveto živjeti, onda će sve drugo doći na svoje mjesto. Sveto živjeti znači dopustiti Bogu da stalno bude prisutan u mom životu, u mojim odlukama, u mojem djelovanju i onda kad mi se čini da me nitko ne vidi, Bog je tu i sve vidi. Neka nam svetkovina Svih svetih bude poticaj da se i mi odlučimo sveto živjeti. Ta nam svetkovina, zapravo, želi posvjedočiti da je i danas moguće biti svet, samo je potrebno odvažiti se i odgovoriti pozitivno na Gospodinovu zapovijed

Vladimir Cesar