Od:
Do:

Osamdesetak kursiljista okupilo se na godišnjoj ultreji u Varaždinu

Osamdesetak kursiljista okupilo se na godišnjoj ultreji u VaraždinuVARAŽDIN, 17. 6. 2018.
Godišnji susret i obnova kursiljsta varaždinske biskupije održana je u nedjelju, 17. lipnja 2018. Varaždinu. Okupilo se 80-ak što mladih, što starijih sudionika Malog tečaja kršćanstva – Kursilja koji su stigli iz Varaždina, Čakovca, Ludbrega, Ivanca, Lepoglave, Sv. Martina na Muri i Pitomače.

Program je započeo u prostorima Svećeničkog doma pjevanjem himne kursiljista „De colores“ te pozdravom i blagoslovnom molitvom duhovnika i ravnatelja Kursilja varaždinske biskupije, preč. Stjepana Najmana. Tijekom ovogodišnjeg programa ultreje predstavljen je „mini“ tečaj kako ga vode mladi suradnici s kandidatima za primanje sakramenta svete potvrde. Izlaganje sažetaka pojedinih tema imali su preč. Stjepan Najman, vlč. Siniša Blatarić i vlč. Kristijan Stojko. Iza svake svećeničke teme bilo je svjedočenje mladih laika – suradnika kao i prigodna pjesma.  Važno mjesto imalo je i radosno druženje u pauzi za okrepu.
 
Uz ultreju obično ide i izvješće u kojem stoji kako je u proteklom razdoblju, u župama varaždinske biskupije, održano 11 tečajeva za krizmanike u kojima je sudjelovalo 362 pripravnika. Uz svećenike, tečajeve je animiralo 32 mladih suradnika. Osim toga, kursiljisti su, od početka listopada 2017. godine, u 6 župa (svaki dan druga župa) uveli danonoćnu dvadesetčetverosatnu molitvu  za nakane Kursilja, ali i potrebe sveopće Crkve kao i vapijućih pojedinaca.
 
Zaključni dio ultreje bio je u varaždinskoj katedrali gdje je, povodom završetka školske i akademske 2017./2018. godine, varaždinski biskup Josip Mrzljak predslavio svetu misu zahvalnicu „Te Deum“.
 

Branko Galinec


Slika Godišnja ultreja kursiljista Varaždinske biskupije
Slika Godišnja ultreja kursiljista Varaždinske biskupije
Slika Godišnja ultreja kursiljista Varaždinske biskupije
Slika Godišnja ultreja kursiljista Varaždinske biskupije