Od:
Do:

Predavanje o financijskoj pismenosti u sklopu Caritasovog projekta „PLUS“

Predavanje o financijskoj pismenosti u sklopu Caritasovog projekta „PLUS“VARAŽDIN, 30. 5. 2019.
Caritas Varaždinske biskupije organizirao je u četvrtak 30. svibnja petu po redu edukaciju u okviru projekta “Pružanjem pomoći ublažavamo našim sugrađanima životni status - PLUS” financiran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD). Predavanje pod nazivom “Financijska pismenost - osobne financije” održala je  gospođa Monika Petrovečki, ovl. rač. iz Petrovečki konzalting d.o.o.

Polazeći od definiranja osnovnih pojmova kao što su financije i novac, predavačica je uvela u temu osobnih financija i planiranja kućnog budžeta. Gospođa Petrovečki posebno je pozvala sudionike na pažljivo bilježenje prihoda i rashoda u budžetu jer je tek tada moguće relano planiranje osobne i obiteljske potrošnje koje uključuje i štednju i daljnje ulaganja. Važno je držati osobne finacije pod kontrolom jer nam to omogućava miran život.

Sudionicima su bile posebno zanimljive teme o plaćanju karticama, kreditima i štednji. Sami sudionici su istaknuli zakonsku nesigurnost i česte promijene što dovodi do neznanja i neinformiranosti te poslijedično tome i do problema u osobnim financijama. Predavačica je pak istaknula potrebu provjeravanja informacija, informiranja o uvijetima kartičnog ili kreditnog financiranja prije potpisivanja ugovora.

Podsjetimo, Caritasu Varaždinske biskupije je u studenom prošle godine uspješno odobren projekt Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) vrijedan 1 890 959,27 kuna. Projektom "PLUS" provode se mjere pripreme i podjele besplatnih obroka za korisnike Caritasove Pučke kuhinje, te osim toga, dostava paketa hrane starim i nemoćnim osobama, osobama koje žive u samačkom domaćinstvu ili su udaljeni od same Pučke kuhinje.


Anita Treščec