Od:
Do:

Prvo hrvatsko schönstattsko svetište u Maloj Subotici proslavilo desetu obljetnicu posvete

Prvo hrvatsko schönstattsko svetište u Maloj Subotici proslavilo desetu obljetnicu posvete MALA SUBOTICA, 24. 8. 2019.
Svetište Kraljice Srca u Maloj Subotici, prvo hrvatsko schönstattsko svetište, svečano je proslavilo je desetu obljetnicu posvete. Hrvatska schönstattska obitelj svoju je desetu godišnjicu proslavila brojnim duhovnim događanjima, a središnje misno slavlje je u subotu 24. kolovoza u svetištu predslavio mons. Josip Mrzljak, apostolski administrator Varaždinske biskupije.

U zajedništvu s našim biskupom bilo je dvadesetak svećenika iz Varaždinske biskupije, ali i čitave Hrvatske, pogotovo onih koji su posebno vezani uz schönstattski pokret. Prije početka misnog slavlja sve je njih, ali i velik broj vjernika hodočasnika, kao domaćin pozdravio pater Christoph Horn, dugogodišnji duhovnik Hrvatske schönstattske obitelji te ravnatelj Schönstattskog svetišta u Luzernu u Švicarskoj.

U uvodu slavlja biskup Mrzljak se prisjetio kako je to bilo prije deset godina kada je svečano posvetio svetište i kapelu Majke Triput Divne.

- Sjećam se kako je padala jaka kiša, poput Božjeg blagoslova. Možemo danas vidjeti kako je sve to naraslo i uredilo se, ali ono što je najvažnije jest ono što se dogodilo u dušama mnogih koji su dolazili ovdje i nalazili utjehu i okrjepu za daljnji život. To je nešto što se ne može statistički pokazati - rekao je na početku misnog slavlja mons. Josip Mrzljak.

U propovijedi je biskup Mrzljak promišljao o Blaženoj Djevici Mariji te o desetak naziva kojima ju se časti u Lauretanskim litanijama.

- Na prvom mjestu je Kraljica Anđela. Upravo smo čuli taj susret anđela Gabrijela i Marije. Anđela koji je Božje stvorenje i Marije koja je ljudsko stvorenje. Ali to Božje stvorenje prepoznaje Mariju ‘milosti punu’ i klanja joj se. Kraljica Anđela je kraljica onih koji su u Starome zavjetu očekivali Isusa, ona je kraljica patrijarha i proroka. Marija je i Kraljica Apostola. Ne smijemo zaboraviti današnji blagdan svetog Bartola, jednoga od dvanaestorice, čija je Marija bila kraljica. Apostoli su to osjetili, znali su da je Marija ona oko koje se treba okupljati. Zato se prva Crkva okuplja zajedno s Marijom, jer su upravo u njoj prepoznali onu koja ih ujedinjuje, spaja i učvršćuje njihovu vjeru. Nazivamo Mariju i Kraljicom Mučenika, onih koji su u prva kršćanska vremena svjedočili svoju vjeru te im je u tome Marija bila potpora, utjeha i čvrstoća u vjeri. Jednom riječju Marija je Kraljica Svih Svetih, svih onih koji su Mariju prepoznali kao posebnu zagovornicu i uzor u vjeri. Marija je kraljica bez grijeha začeta i na Nebo uznesena. Ona je svjesna zadaće koju joj je Bog povjerio, ali i toga kakva mora biti prema nama. Mariju nam je Gospodin dao za Majku i Kraljicu, a upravo se i jedno i drugo spajaju u Mariji, njezino majčinstvo, ali i kraljevska veličina. Marija je i Kraljica Svete Krunice, molitve u kojoj joj na poseban način izražavamo svoju odanost i pobožnost. Moleći krunicu prolazimo kroz važna otajstva naše vjere, razmišljajući upravo o Marijinoj vjeri od onoga trenutka kada se odazvala i kazala ‘evo službenice Gospodnje’ pa sve do njezine proslave u Nebu. To su trenuci na putu i našega života, jer i mi prolazimo kroz razne životne teškoće. A tim putem želimo ići s Marijom - kazao je biskup Mrzljak.

Biskup je u nastavku poseban naglasak stavio na Mariju kao Kraljicu Obitelji.

- Možda je to i najvažnije što u današnjem vremenu moramo naglasiti. Marija je uzor obitelji, zajednice koju je Bog ustanovio. Ali današnji čovjek kao da se želi uplesti u to i relativizirati obitelj da ne bude sveta zajednica koja je ustanovljena po Božjem promislu, nego sam želi stvoriti neke zajednice koje želi nazvati obiteljima. No, te zajednice ne mogu biti obitelj. Zato je zaista važno prepoznati tu Kraljicu Obitelji i vrijednost obiteljskog života kao što je to bila obitelj Josipa, Marije i Isusa. To je ta Sveta Obitelj koja stoji pred nama. Obiteljski život je najveća vrijednost koja postoji u ljudskom životu. Uz to, Marija je i Kraljica Mira. Čovjek je danas željan mira; u svijetu, u obitelji i sam u sebi. Mir izvire iz čovjeka. Ali svijet danas ratuje i međusobno se ubija. Taj nemir dolazi iz ljudskog srca, iz našeg srca. I kada nazivamo Mariju Kraljicom Srca, tada iz tog našeg srca u kojem je Marija, ne mogu izlaziti nikakve zle misli i mržnja. Tada je ona zaista Kraljica Mira - poručio je u homiliji u Maloj Subotici mons. Josip Mrzljak, apostolski administrator Varaždinske biskupije.

Pjevanje je tijekom mise animirao Dječji zbor "Božji Prijatelji" Župe Uzvišenja svetoga Križa iz Vratišinca, a spomenimo svakako kako je velikoj proslavi u Maloj Subotici prethodila trodnevna duhovna obnova koju je predvodio pater Christoph. Inače, Pokret Schönstatt je katolički marijanski pokret kojeg je osnovao njemački svećenik Joseph Kentenich u Schönstattu 1914. godine. Pokret u Hrvatskoj nosi ime „Hrvatska schönstattska obitelj“ (HŠO). Svoje korijene ima u vrijeme sedamdesetih godina, a značajan rast počeo je poslije Domovinskog rata. Danas u Hrvatskoj ima oko 1.000 članova. Članovi pokreta su organizirani u 50 lokalnih zajednica koje održavaju mjesečnu pobožnost „Slavlje saveza“, a djeluju u 5 grana: liga obitelji, liga majki, liga neudatih žena, liga djevojaka i liga svećenika, koje se redovno sastaju. Druge aktivnosti pokreta su: duhovne vježbe, dani hodočašća, nacionalni susret voditelja, obljetnica svetišta u Maloj Subotici, godišnji susret HŠO i dani Hodočasničke Gospe. Za članove je bitno; samoposvećenje u svakidašnjici i apostolat koji svaki član vrši na svome mjestu: u obitelji i na poslu, u Crkvi i u društvu. Varaždinska biskupija može se pohvaliti kako ima jedno originalno Schönstattsko svetište i to upravo ovo u Maloj Subotici pored Čakovca.
 
Goran Damjanić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika