Od:
Do:

Vjernici iz Kapošvarske biskupije hodočastili u ludbreško svetište

Vjernici iz Kapošvarske biskupije hodočastili u ludbreško svetišteLUDBREG, 12. 5. 2018.
U naše svetište Predragocijene Krvi Kristove u Ludbreg 12. svibnja hodočastila je Kapošvarska biskupija iz Mađarske zajedno sa svojim biskupom Laslom, svećenicima i đakonima.

Na početku sv. mise pozdravio ih je mons. Josip Đurkan u svoje ime i u ime našega varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka. U samom uvodu bilo je rečeno kako povijest svetišta bilježi da je do II. svjetskog rata dolazilo toliko vjernika iz Mađarske, da su imali i misu na svome jeziku. Nakon dolaska bezbožnog komunizma u Mađarskoj i u Hrvatskoj, te su veze nasilno prekinute. Odrasla je jedna generacija ljudi koji nisu znali za ovo svetište. Razlog bijahu političke barijere, jezične, društvene te željezna zavjesa bezboštva koje su nas razdvajale. Povezuju nas mnogi biskupi i svećenici-mučenici koji su pružali otpor pod cijenu vlastitog života, kao bl. Alojzije Stepinac i nasdbiskup kardinal Mincsenti.

Ohrabrenje, radost i mir za svoj svakodnevni život po zagovoru predragocijene Krvi Kristove primilo je oko tisuću vjernika zajedno sa svojim svećenicima. Zahvalan za dar ovog hodočašća mons. Josip im je poklonio knjigu o povijesti svetišta.

Kristijan Stojko