Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Započele kateheze u udruzi "Ivanečko sunce"

IVANEC, 12. 12. 2018.
Nakon prvog susreta u mjesecu studenom, kada su se korisnici i voditelji udruge „Ivanečko sunce” upoznali s djelovanjem novoosnovanog pastorala za osobe s invaliditetom i njihove obitelji pri Varaždinskoj biskupiji, u mjesecu prosincu započeli su duhovni susreti za korisnike spomenute udruge, ali i za roditelje i sve ljude dobre volje.

Udruga okuplja odrasle osobe s intelektualnim teškoćama iz samoga Ivanca, ali i okolnih mjesta, te se oni okupljaju ponedjeljkom i srijedom u prostorijama svoje Udruge. Pošto svi korisnici ne odlaze isti dan u Udrugu, odlučeno je da će ovakvi mjesečni susreti biti kroz dva dana kako bi svi korisnici mogli nanovo i iznova duhovno rasti.

Dana 10. i 12. prosinca, u obiteljskom okruženju, okupilo se sveukupno 30-ak korisnika Udruge s nekolicinom roditelja i vodstvom Udruge te smo, uz početno upoznavanje, izrekli što osobito volimo raditi u svojim životima. U raznolikim odgovorima ipak se najviše moglo čuti kako mnogi osobito vole pomagati. Kako se nalazimo u vremenu adventa, bila je ovo prilika za promišljanje kako se bolje pripremiti za slavlje Isusova rođendana. Spletom okolnosti, jedna korisnica slavila je rođendan, te smo si mogli bolje predočiti osjećaje koje nečiji rođendan izaziva u nama te što se podrazumijeva kada nas netko pozove na svoj rođendan. Neizostavno je na rođendan donijeti poklon. Postavilo nam se pitanje što se Isusu može pokloniti za rođendan? Pošto bi mnogi Isusu poklonili molitvu i pjesmu, odlučili smo zapjevati poznatu adventsku pjesmu „Visom leteć” koju smo naučili uz popratne znakove. U vremenu adventa svi imamo priliku darovati nešto jedni drugima, a najvažnije je da imamo srce za Boga i čovjeka. Dani adventa koji su pred nama, poticaj su nam da svaki dan pokušamo učiniti barem jedno dobro djelo i ispovjediti se za ono što nije bilo dobro te ćemo tako imati pripremljen najbolji poklon za Isusa, a to je čisto srce.

U nastavku druženja progovorili smo o samome slavlju Božića i događajima koji su se dogodili od trenutka kada je anđeo Gabrijel došao do Djevice Marije da joj navijesti da će roditi Sina Božjega pa sve do dolaska trojice mudraca da se poklone Isusu. Iako su mnogima dobro poznati događaji Isusova djetinjstva, dobro je bilo obnoviti određene sadržaje naše vjere.

Nakon kateheze uslijedila je kratka radionicu uz razgovor i pjesmu. A nastavak druženja dogovoren je početkom sljedeće kalendarske godine.

Leonardo Šardi