Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Duhovna priprava za proslavu Božića

VARAŽDIN, 22. 12. 2022.
U četvrtak, 22. prosinca 2022. godine, u vjeronaučnoj je dvorani župe svetog Josipa u Varaždinu održan još jedan katehetski susret zajednice „Bartimej“ na kojem se okupilo 40-ak sudionika. Na susretu smo se duhovno pripremili za proslavu Božića, Kristova rođenja i najljepšega kršćanskog blagdana.

U uvodu povjerenik Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, vlč. Leonardo Šardi, pozdravio je sve okupljene i krenuli smo u razmatranje Lukina evanđeoskog teksta o rođenju Isusa Krista. Budući da se došašće bliži kraju, korisno je bilo prisjetiti se kako se sve dogodilo. Sin Božji poslan je kao dijete, rođen je u betlehemskoj štalici u najneljudskijim mogućim uvjetima jer za Mariju i Josipa nije bilo mjesta u svratištu. Ipak, pastiri, koje evanđelist Luka spominje, s radošću su prihvatili maloga Isusa kojem su se od srca poklonili, a anđeo im je poručio neka se ne boje. Ta poruka vrijedi i svima nama danas. Majka Isusa Krista, Blažena Djevica Marija, znala je da unatoč svim poteškoćama ima Božju zaštitu jer je imala čvrstu vjeru u Boga i s vremena na vrijeme radost se širila da bi danas, nakon više od 2000 godina, čitav kršćanski svijet slavio Božju dobrotu i Spasitelja svih nas koji je za nas rođen, koji je umro na križu i uskrsnuo radi svakoga čovjeka. Njegovim smo rođenjem svi dobili nadu u bolje sutra, a radost anđela i pastira trebala bi ovih dana pratiti i nas gdje god da se nalazimo: bilo da smo u svojim obiteljima, udrugama ili drugdje gdje djelujemo, poručio je vlč. Šardi tijekom duhovnog dijela susreta na kojem je također bila mogućnost za svetu ispovijed.

Bilo je i mnogo razloga za rođendansku proslavu i druženje, pjesmu i veselje. Na kraju je već tradicionalno susret završen svetom misom koju je predvodio vlč. Leonardo Šardi koji je pozvao sve nazočne da se s radošću poklone Isusu Kristu jer ćemo svi u betlehemskoj štalici pronaći mir i duhovnu jakost, posebno pošto smo očistili svoju dušu od grijeha.
U ponedjeljak, 26. prosinca, na istom će mjestu u 10:30 sati biti sveta misa koju predvodi varaždinski biskup mons. Bože Radoš, a susreti četvrtkom zajednice „Bartimej“ nastavljaju se nakon božićnih i novogodišnjih blagdana, 19. siječnja sljedeće godine u 16 sati. Duhovno napunjeni, dočekajmo i proslavimo Božić i sve blagdane u božićnom vremenu i neka nas svjetlo Isusa Krista prati i na budućim druženjima u novoj godini na koja ste svi i više nego dobro došli.
 
Danijel Kralj
 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika