Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Isus i danas budi svoje učenike

VARAŽDIN, 26. 10. 2023.
U četvrtak, 26. listopada 2023. godine, članovi zajednice „Bartimej“ okupili su se na još jednom katehetskom susretu u župi svetog Josipa u Varaždinu. Pastoralni je centar okupio 35 sudionika među kojima su bili i članovi Udruge osoba s invaliditetom „Ludbreško sunce“ sa svojom predsjednicom, gđom Ružom Zlatar.  Nakon početnih vrlo opuštenih razgovora povjerenik Povjerenstva za pastorala osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, vlč. Leonardo Šardi, pozdravio je sve okupljene i svi smo složno zapjevali „Gradimo prijateljstvo“ i „Isus je predivan“, a zatim je uslijedio i središnji dio druženja.

Vlč. Šardi pročitao je evanđeoski tekst iz Lukina evanđelja (Lk 12, 49-53) u kojem Isus govori kako je došao baciti oganj na zemlju i da mu se krstom krstiti pitajući apostole misle li da je došao dati mir na zemlji. Njegov je odgovor kako je došao dati razdjeljenje, i to tako da u obitelji budu dvojica protiv trojice i trojica protiv dvojice. Vlč. Šardi upitao je okupljene što misle o značenju vatre i vode i što su mogli zanimljivo vidjeti u tekstu. Budući da Isus donosi mir, mnogi su bili i pomalo zbunjeni, a složili smo se da su jednako potrebne i vatra i voda. Svojom vatrom, odnosno razdjeljenjem, Isus ne želi posvađati nikoga, već nas hoće probuditi da branimo svoju vjeru, pa čak i pod cijenu moguće svađe, bilo u obitelji, bilo u svojim udrugama ili gdje god sudjelujemo. I kada dođe do razdvajanja pa otac bude protiv sina, sin protiv oca, majka protiv kćeri i kći protiv majke, svekrva protiv snahe i snaha protiv svekrve, to je znak da nešto treba popraviti u društvu.

Potom smo prešli na pripremu za misu na način da se oživi evanđeoski tekst i uvježbavale su se sljedeće pjesme za misno slavlje: „Sa Isusom, sa Marijom“, „Primi ove darove, naš oče“, „Mir, pravi mir“ i „Marijo, o Marijo“. Uz oživljavanje Lukina evanđelja, sudionici su na misi, koju je predvodio vlč. Leonardo Šardi, bili aktivni čitajući prvo čitanje, otpjevni psalam, a svatko je od nazočnih pročitao svoju molitvu vjernika koju je pripremio prije euharistijskog slavlja. Tako smo, na neki način, obilježili i Međunarodni dan međusobnog pomaganja, a vlč. Šardi ponovno je pozvao u svojoj homiliji sve nas da Isusa slijedimo i onda kad govori o razdjeljenju jer razdjeljenjem dobivamo Kristov poziv da se probudimo i radimo na poboljšanju međuljudskih odnosa te da nastavimo živjeti u svojoj vjeri.

Sljedeći će susret biti 9. studenoga na istome mjestu i u isto vrijeme i dobro ste došli svi koji volite sklapati prijateljstva i koji se veselite svakom druženju.
 
Danijel Kralj
 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika