Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Rodoslovlje Isusa Krista

VARAŽDIN, 16. 12. 2021.
U organizaciji Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, dana 16. prosinca 2021. godine održan je online katehetski susret osoba s invaliditetom i njihovih prijatelja. Tema susreta bila je rodoslovlje Isusa Krista. Bazirajući se na evanđelju (Mt 1, 1-17) povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji, vlč. Leonardo Šardi, napomenuo je kako je u Isusovom rodoslovlju svatko važan. Svaka osoba ima svoju vrijednost i ulogu.

Imajući na umu kako među Isusovim precima nisu svi živjeli uzornim životom niti su bili blizu svetosti, istaknuto je kako Bog rođenjem svoga Sina hoće reći da je svatko važan. Bog se rađa u štalici, silazi među najobičnije ljude jer želi biti blizu „malim“, jednostavnim ljudima. Isusov identitet započinje na najsiromašnijem mjestu - time se želi reći kako Bog susosjeća sa svakime. Osim toga, ime svakoga od nas je važno i valja mu dati na značaju. Stoga je svakom sudioniku pojašnjeno značenje njegovog imena.

Sudionicima su prezentacijom približena evanđelja narednih dana do Božića. Rečeno je da je Bog rođen u obitelji, čime nam se želi naglasiti važnost obitelji. Iako je prvi Božić obilježen raznim dramatičnim događajima (popis stanovništva i dugo putovanje do Betlehema, iscrpljeni sveti Josip i Marija ne nalaze smještaj, rađanje Božjeg Sina u teškim uvjetima) ipak možemo reći kako je upravo obitelj pružala sigurnost Božjem Sinu.

Nakon kateheze vlč. Leonarda, sudionicima su bila postavljena pitanja vezana uz temu. Sami voditelji ovih susreta kao i volonteri, često ostanu zatečeni iskrenim i otvorenim odgovorima sudionika. Tako smo npr. na pitanje: „Biste li što mijenjali u svojoj obitelji?“, ostali zatečeni kad je jedna sudionica izjavila kako nikad nije upoznala oca ni majku, ali da im je svima sve oprostila. Dok je drugi sudionik rekao kako bi mijenjao svog tatu jer ga je sreo samo dva puta u životu i to baš nije bilo pozitivno iskustvo.

U namjeri da se sudionicima olakšaju teške životne situacije, naglasak je stavljen na važnost opraštanja do kojeg je teško, ako ne i nemoguće, doći vlastitim snagama. U tome se uspijeva samo uz pomoć Božje milosti, sakramenata te vlastite odluke i uvjerenosti u oslobađajuću moć oprosta.

Pred kraj susreta, održana je tzv. „Vremenska prognoza“ koju je stručno odradio vjeroučitelj Kristijan Herceg. Iako je život prepun nepredvidivih izazova, lijepo je svjedočiti rastu ove zajednice čiji članovi sve češće napominju kako su im sudionici na online susretu poput prave i jedine obitelji koju imaju ili da su im druga obitelj.

Papa Benedikt XVI. napominje: „Zašto je Isus došao na zemlju? Da postanemo prikladni za Boga i tako mognemo ući u istinski, vječni život. On je doista došao da upoznamo istinu. Da mognemo dodirnuti Boga. Da nam otvori vrata. Da nađemo život, stvarni život, koji više nije podložan smrti.” (usp. “Svjetlo svijeta”)

Možemo slobodno zaključiti kako sudionici online susreta prema ovim Papinim riječima, nastoje dodirnuti Boga u svoj krhkosti života kojeg žive. Pri tome ne misle samo na sebe, već i druge oko sebe privode bliže Onome koji je napustio sjaj Neba kako bi bio blizu svakom čovjeku.

Susret je završen podsjetnikom na idući susret koji će se održati 21. prosinca 2021. godine u 16 sati, na kojem će sudionici imati priliku jedni drugima čestitati Božić.
 

Anika Sačić


Slika