Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Simbolika brojeva u Bibliji

VARAŽDIN, 13. 6. 2024.
Zajednica „Bartimej“ još jednom se okupila u radosti na katehetskom susretu u župi svetog Josipa u Varaždinu. I ovog je četvrtka, 13. lipnja 2024. godine, 30-ak sudionika bilo dijelom druženja i razmatranja. 
 
Na samom je početku povjerenik Pastorala osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, vlč. Leonardo Šardi, pozdravio sve okupljene najavivši kako će se susreti odvijati do kraja pastoralne godine i početka ljetnoga odmora, a zatim je uslijedila središnja tema koju je održao Saša Josip Milec, vjeroučitelj u II. gimnaziji Varaždin. 
 
U uvodnom dijelu govorili smo o značenju brojeva i odgovarali na pitanja o njima. Brojevi su važni u svakodnevnom našem životu: u školi, na radnom mjestu, u sportu, u datumima, kad govorimo o vremenu i prognoziramo ga i drugdje. Sudionici su imali prilike izreći svoje najbitnije brojeve i zašto su im bitni, važne datume u životu, kao što su blagdani, rođendani i različite godišnjice. 
 
Među bitnim područjima gdje su brojevi bitni nalazi se i Biblija, stoga je Saša Josip govorio o važnosti brojeva u biblijskim tekstovima. Brojevi u Bibliji označavaju puninu, a neki su od njih vrlo česti, kao što je broj 3 (tri božanske osobe), 7 (sedam glavnih grijeha i sedam svetih sakramenata), 12 (dvanaest apostola), 40 (godine koje su Izraelci proveli u egipatskom ropstvu i broj dana koliko je Isus boravio u pustinji). 
 
Kroz povijest pa sve do danas brojevi uvijek imaju u različitim kulturama i civilizacijama neko značenje i danas bi život bez njih bio gotovo nezamisliv. U molitvenom smo dijelu pročitali evanđeoski tekst u kojem je Ilija poslao Ahaba neka ide gore prema moru i trebao je to napraviti sedam puta, a sedmi je put pala kiša iako do tada nije bilo nikakve naznake za to. 
 
Završetak molitvenog dijela obilježila je molitva sastavljena od riječi koje je trebalo pravilno posložiti pa smo dobili sljedeći tekst: „Bože, ti si JEDAN i meni si jako bitan i vrijedan. Ako treba, i za tebe bih DVA puta dao život. U TRI si sata umro da bi mene otkupio i spasio. 
 
Zato želim na sve ČETIRI strane svijeta razglasiti tvoju ljubav i dobrotu. Svih PET prstiju moje ruke neka za tebe dodirom tješe. Svih SEDAM dana želim biti nositelj tvoje nade i vijesti. Neka DESET puta više volim i molim i kao DVANAEST apostola da te slijedim i ljubim.“ 
 
Misno je slavlje predvodio vlč. Leonardo Šardi, a na njemu smo proslavili svetoga Antuna Padovanskog i njegov blagdan moleći da sve izgubljeno, što je vrijedno za naš duhovni rast, Gospodin, po zagovoru svetoga Antuna, vrati i dovede u red, a to je povjerenje, prijateljstvo, ljubav i sve druge vrijednosti koje nas čine boljim ljudima i kršćanima. 
 
Sljedeći će susret biti 20. lipnja na istome mjestu u isto vrijeme i svi ste više nego dobro došli da se družite u radosti, a zajednica „Bartimej“ s velikim vas veseljem prihvaća.
 Danijel Kralj