Što je Isus jeo?
VARAŽDIN, 3. 4. 2025.
U četvrtak, 3. travnja 2025. godine, tridesetak članova zajednice „Bartimej“ okupilo se na svom redovnom tjednu susretu u Župi sv. Josipa u Varaždinu. Lijepo vrijeme potaknulo je i dobro raspoloženje kod svih prisutnih te je veći dio programa mogao biti ostvaren i na vanjskom župnom prostoru.
Nakon uvodnog druženja, gospođa Ivana Rogulja uvela je sudionike u središnju temu susreta: „Što je Isus jeo?“ Prije nego su sudionici razmišljali o Isusovoj prehrani, sami su izrekli što oni vole jesti i što je nezaobilazno na njihovom stolu. Odgovor na pitanje što je Isus jeo teško je odgovoriti jer u Novom zavjetu nema dovoljno podataka, ali možemo saznati iz nekih arheoloških nalaza, iskopina u kojima se hrana čuvala, povijesnih spisa, ali i iz života Židova koji su imali točne upute što se smije jesti a što ne. Kao i ostale bebe, Isus se hranio majčinim mlijekom. Nakon što je Marija prestala dojiti Isusa, hranila ga onim što je uzgajala u vrtu: mahunarkama, kuhanim voćem i povrćem, kuhanom kašom od brašna, ovčjim, kozjim ili magaričinim mlijekom, vrhnjem, medom. Također je koristila začinsko bilje. Prevladavala je vegetarijanska prehrana. Meso se jelo samo u posebnim trenucima, blagdanima. Ivana je ukratko prenijela sudionicima kakav se kruh jeo, kada su se koristile mahunarke, ocat i vino, te koju hranu su Židovi smatrali čistom, a koju nečistom. Jedan od važnih događaja u povijesti izraelskog naroda je bila Pasha kada su Židovi blagovali beskvasni kruh i gorko zelje. Pasha je ujedno bila i Isusova posljednja večera kada je On ustanovio i Euharistiju. Na kraju je Ivana opisala kako pripremiti u svome domu beskvasni kruh. Katehetski dio programa završio je molitvom.
Nakon druženja, sudionici su se priključili misnome slavlju.
Sljedeći susret zajednice „Bartimej“ bit će u četvrtak, 10. travnja u 16 sati, a u 17:45 sati članovi zajednice predvodit će pobožnost križnoga puta u Župi sv. Josipa u Varaždinu.
Nakon uvodnog druženja, gospođa Ivana Rogulja uvela je sudionike u središnju temu susreta: „Što je Isus jeo?“ Prije nego su sudionici razmišljali o Isusovoj prehrani, sami su izrekli što oni vole jesti i što je nezaobilazno na njihovom stolu. Odgovor na pitanje što je Isus jeo teško je odgovoriti jer u Novom zavjetu nema dovoljno podataka, ali možemo saznati iz nekih arheoloških nalaza, iskopina u kojima se hrana čuvala, povijesnih spisa, ali i iz života Židova koji su imali točne upute što se smije jesti a što ne. Kao i ostale bebe, Isus se hranio majčinim mlijekom. Nakon što je Marija prestala dojiti Isusa, hranila ga onim što je uzgajala u vrtu: mahunarkama, kuhanim voćem i povrćem, kuhanom kašom od brašna, ovčjim, kozjim ili magaričinim mlijekom, vrhnjem, medom. Također je koristila začinsko bilje. Prevladavala je vegetarijanska prehrana. Meso se jelo samo u posebnim trenucima, blagdanima. Ivana je ukratko prenijela sudionicima kakav se kruh jeo, kada su se koristile mahunarke, ocat i vino, te koju hranu su Židovi smatrali čistom, a koju nečistom. Jedan od važnih događaja u povijesti izraelskog naroda je bila Pasha kada su Židovi blagovali beskvasni kruh i gorko zelje. Pasha je ujedno bila i Isusova posljednja večera kada je On ustanovio i Euharistiju. Na kraju je Ivana opisala kako pripremiti u svome domu beskvasni kruh. Katehetski dio programa završio je molitvom.
Nakon druženja, sudionici su se priključili misnome slavlju.
Sljedeći susret zajednice „Bartimej“ bit će u četvrtak, 10. travnja u 16 sati, a u 17:45 sati članovi zajednice predvodit će pobožnost križnoga puta u Župi sv. Josipa u Varaždinu.
Povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji