Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Susret zajednice „Bartimej“ i udruge „Ludbreško sunce“

GLOBOČEC, 13. 5. 2024. 
Zahvaljujući uspješnoj suradnji između Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije te udruge „Ludbreško sunce“ koja traje unatrag nekoliko godina, održan je susret zajednice „Bartimej“ u udruzi „Ludbreško sunce“. Susret je održan 13. 5. 2024. u Globočecu, a ostvaren je na poziv predsjednice Udruge, gđe Ruže Zlatar. 
 
Posjetivši sa svojim članovima nekoliko puta susrete zajednice „Bartimej“ koji se održavaju četvrtkom u Pastoralnom centru župe svetog Josipa u Varaždinu, gđa Ruža je odlučila uzvratiti gostoprimstvo i dodatno učvrstiti povezanost članova Udruge i Zajednice. Osvjedočivši se u obiteljsku atmosferu koja vlada na susretima zajednice „Bartimej“, a u dogovoru s vlč. Leonardom Šardijem povjerenikom za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, ujedno i osnivačem zajednice „Bartimej“, dogovoren je zajednički susret u spomenutoj Udruzi. 
 
Nakon uvodnog pozdrava u kojem je gđa Ruža Zlatar sudionike upoznala s osnivanjem i djelovanjem Udruge, riječ je prepuštena članici Povjerenstva gđi Ivani Peček koja je zahvalila gđi Ruži na gostoprimstvu i toploj dobrodošlici. Tridesetak članova Udruge i tridesetak članova Zajednice djelovali su kao skladno uvježbana ekipa glumaca i pjevača koji su pratili upute gđe Peček. 
 
Naime, susret je zamišljen kao kreativna radionica u kojoj su sudionici uvježbavali pjesme s pokretima koje su kasnije izveli na svetoj misi. Nekoliko članova sudjelovalo je u aktivnom oživljavanju evanđelja na svetoj misi. Riječ je bila o evanđelju (Iv 16, 29-33) koje se toga dana čitalo na misi. Najprije je vlč. Kristijan Stojko, ludbreški župnik moderator in solidum, pročitao evanđelje pred vjernicima koji su se okupili u kapeli posvećenoj Gospi Fatimskoj čiji je spomendan Crkva slavila taj dan. 
 
Zatim je vlč. Leonardo Šardi polako čitao dijelove evanđelja koje su potom scenskim prikazom oživljavali članovi Udruge i Zajednice. Misna čitanja čitale su osobe s invaliditetom. U propovijedi je vlč. Leonardo, između ostalog naglasio: „Danas je tragedija u tome što ne prepoznajemo Isusa koji je itekako prisutan među nama. Izašao je od Boga, došao među nas ljude, bio čovjek poput nas da bi nam navijestio kako je lijepo biti čovjek, kako je lijepo živjeti u svim tim različitostima u kojima živimo. Upravo se u svakome od nas, On nalazi na poseban način. 
 
Danas je čovjek usamljen možda više nego ikada prije, nikad nije bilo više usamljenih ljudi. Isus nas sve ohrabruje, kao da ima potpuno povjerenje u nas: „Hrabri budite, ja sam pobijedio svijet.“ Nakon svete mise, vlč. Kristijan je pozvao sve okupljene na zakusku koju su pripremili vjernici filijale Globočec. Zahvaljujemo Društvu osoba s invaliditetom grada Varaždina koji su nam ustupili svoj kombi kako bi osobe u invalidskim kolicima mogle sudjelovati na susretu. Zahvaljujemo i udruzi „Ludbreško sunce“ koja je također ustupila svoj kombi i dočekala nas otvorena srca i stolova punih delicija. 
 
Posebna zahvala vozačima, gosp. Slobodanu i gosp. Steviju, zatim volonterima Povjerenstva Heleni Bunić, Sari Filipović i Kristijanu Skupnjaku koji su se nesebično dali i pomagali prilikom transporta osoba u invalidskim kolicima. Hvala svakom pojedincu koji je prepoznao potrebu i u danom trenutku bio na bilo koji način spreman pomoći osobama s invaliditetom. Iskreno zahvaljujemo župniku i vjernicima filijale Globočec na gostoprimstvu i ugodnom druženju. 
 
Drago nam je da se župe otvaraju zajedništvu vjernika koji rado u svoju zajednicu prihvaćaju osobe s invaliditetom. Gospa Fatimska poziva na obraćenje i molitvu. Za članove zajednice „Bartimej“ bilo je pravo osvježenje sudjelovati na susretu u udruzi „Ludbreško sunce“ gdje su im bila otvorena ne samo vrata Udruge već i vrata srca svih koje su susreli počevši s članovima i djelatnicima Udruge sve do vjernika koji su se okupili na misnom slavlju u kapeli. 
 
Doživjeli su da kroz molitvu doista i naša okolina postaje čovječnija i otvorena za susret te da je moguće prevladati sve granice koje nameće društvo. Vjerujemo da zajedničkim snagama možemo pripomoći u ostvarenju boljeg i čovječnijeg svijeta. Idući susret zajednice „Bartimej“ održat će se 23. 5. 2024. u Pastoralnom centru župe svetog Josipa u Varaždinu od 16 do 19 sati. Dobro došli su svi ljudi dobre volje.
Anika Sačić
 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika